Egyéb

HOGYAN LEHET CSÖKKENTENI A HŐVESZTESÉGET AZ ABLAKOKON KERESZTÜL?

A jelenlegi gazdasági helyzetben a hőveszteség csökkentésének megtalálása okos módja lehet a számlák csökkentésének és az energiafogyasztás minimalizálásának. Ez a cikk áttekint néhány olyan módszert, amellyel csökkenthető a hőveszteség az ablakokon keresztül.

Mennyi hőt veszíthetünk az ablakokon keresztül?

Egy tipikus otthon a teljes hőmennyiség 10-15%-át veszíti el az ablakokon keresztül. Ez a szám otthonról otthonra változik, különösen az eltérő ablaktípusok és a házban lévő ablakok száma miatt.

Hogyan veszítik el a hőt az ablakok?

Az ablakok hőveszteségének fő módja az úgynevezett üvegezésen keresztüli sugárzás. Ez akkor következik be, amikor az egyik ablaküveg elnyeli a sugárzást (belső hőt), és az az üvegen keresztül eljut a külső ablaküveghez. Mivel ez az üveg hideg, a sugárzás (belső hő) lehűl és elvész.

Az ablakok hőveszteségének egyéb módjai közé tartozik a légszivárgás, amikor a levegő kiszivárog az ablakkeret köré, és kis huzatot okoz az ablak körül. Ez orvosolható, és az alábbiakban ismertetjük is.

Az ablakokon keresztül történő hőveszteség kezelése

Van néhány dolog, amivel csökkentheti az ablakokon keresztül távozó hőmennyiséget. Egyesek költségvetés-barátabbak, mint mások, így attól függ, hogy mennyit engedhet meg magának a beruházásra, valamint attól, hogy mi van már a helyén, hogy melyik lesz a legjobb megoldás az Ön számára.

Többrétegű üvegezés

Az ablakokon keresztül történő hőveszteség csökkentésének egyik legismertebb módja a többrétegű üvegezésű ablakok alkalmazása. A kettő és három rétegű ablakok segítenek és támogatják a sugárzás csökkentését az üvegezésen keresztül.

A DAKEA többrétegű üvegezésű tetőablakokkal kapcsolatos további információk itt találhatók.

Az üvegezés során négy különböző gáz használható, ezek a következők: dehidratált levegő és három inert gáz: argon, kripton és xenon.

Ha többet szeretne megtudni arról, hogy ezek a gázok hogyan hatnak az üvegezési folyamatra, feltétlenül tekintse meg ablaküvegezési útmutatónkat.

Vastag függönyök

Ha vastag függönyök vannak az ablakok körül, az remek módja annak, hogy a téli hónapokban bent tartsa a hőt. Akár télre is vásárolhat olyan, hőszigetelt függönyöket, amelyeket úgy terveztek, hogy bent tartsák a meleget.

Győződjön meg róla, hogy pontosan leméri az ablakait, mielőtt megvásárolja a hőszigetelő függönyöket. Ha a függönyök túl rövidek, nem fogják a hőt bent tartani, és sajnos súlyosbítják a hőveszteséggel kapcsolatos költségekkel járó problémákat.

Ügyeljen a légáramlásra, a huzatra

A huzat sok helyen megtalálható az otthonunkban, beleértve az ablakokat is, és mindig jó, ha tisztában vagyunk néhány elsődleges helyszínnel, ahol előfordulhat.

Kezdve az otthonod ajtóival. Az olyan helyek, mint az ajtón lévő nyílások, például postabedobórések, macska-, kutyakapuk és a kulcslyukak beengedhetik a hideg levegőt, és a meleg levegő távozhat. A levélbedobókra, kulcslyukakra és állatoknak kialakított kapukra alkalmazható külön huzatvédőkbe való beruházása nagyszerű módja annak, hogy minimalizáljuk a hőveszteséget, és alacsonyan tartsuk az energiaszámlákat.

Az ablakok esetében az ablak és az ablakkeret között huzat keletkezhet, ez jellemzően a nyitható és az idő múlásával elhasználódott ablakoknál fordul elő. Ennek a problémának a megoldására öntapadós habszivacscsíkokat vásárolhat, amelyeket az ablak köré lehet felhelyezni, és ezek nem túl drágák. A habszivacscsíkok megteszik a magukét, de nem biztos, hogy sokáig tartanak, ezért vegye figyelembe, hogy ez a megoldás ideiglenes.

 

Ha valami hosszabb távú megoldásról van szó, vannak fém- vagy műanyag csíkok, amelyeket az ablakok köré lehet felhelyezni, és amelyek megszüntethetik a huzatproblémát. Ez hosszabb ideig tart, mint a habszivacs csíkok, és zökkenőmentesen illeszkedik az ablakok köré.

Ha ablakai különösen régiek vagy sérültek, lehet, hogy itt az ideje a cserének.

Engedd be a fényt

Egy másik módja annak, hogy felmelegítse otthonát, ha beengedi a fényt, amikor az rendelkezésre áll. Még ha hideg is van, akkor is érezheted a nap melegét az ablakokon keresztül, így a nap folyamán a függönyöket kinyitva segíthetsz otthonod természetes fűtésében anélkül, hogy extra energiát használnál és még többet kellene emiatt költened.

Egyéb tippek a hőveszteség csökkentésére az otthonokban

Padlódeszkák takarása

Ha otthona padlója olyan deszkákból áll, amelyek mellett rések vannak, a hideg levegő bejuthat, a meleg levegő pedig távozhat. A lakásban lévő hő 10%-a távozhat a szigeteletlen padlódeszkákon keresztül, vajon hogyan lehet ezeket szigetelni?

Nagyméretű szőnyegek, takarók és szőnyegek hozzáadásával nagymértékben csökkentheti a hő távozási esélyét a padlódeszkák résein keresztül. Ha alulról hozzáfér a padlódeszkákhoz, az ott hozzáadott hőszigetelés szintén nagyszerű módja lehet a hőveszteség minimalizálásának

Radiátorok nem eltakarása

Győződjön meg róla, hogy a radiátorokat nem takarják el nagyméretű bútorok, például szekrények és kanapék. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a bútordarab veszi fel a hőt a helyiség helyett, ami sokkal drágábbá teszi a helyiség fűtését.

A hőveszteséggel kapcsolatos további tippekért és információkért olvassa el a “hogyan javítsuk az otthoni szigetelést” című cikkünket.

kapcsolódó cikkek

Egyéb

A KÜLSŐ ZAJ KIZÁRÁSÁNAK MÓDJAI

Egy nyugodt és csendes légkör létrehozása kihívás lehet minden lakástulajdonosnak vagy építőnek is. Ha zajo... Olvass tovább

Lakástulajdonosok

Mi az a low-e üveg?

Low-e üveg hidegben megtartja a hőt, nyáron pedig hűvösen tartja az otthonokat Olvass tovább

Esettanulmányok

A DAKEA MŰANYAGMENTES CSOMAGOLÁSRA VÁLT

A Dakeánál minden tevékenységünk középpontjában a fenntarthatóság áll. Vállalatként,többet tudunk tenni bol... Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.