Lakástulajdonosok

Mi az a low-e üveg?

A Low-e üveg, más néven alacsony sugárzási képességű üveg olyan üvegtípus, amelyet szinte teljesen átlátszó hőszigetelő bevonattal kezeltek, amely hidegben megtartja a hőt, nyáron pedig hűvösen tartja az otthonokat. A Low-e, Low-Emissivity üveg segít minimalizálni az üvegen áthatoló UV-sugarak mennyiségét.

Különböző típusú alacsony emissziós bevonatú üvegek (Low-E üveg)

A Low-E üveg kétféleképpen, lágy bevonatú és kemény bevonatú üveggel hozható létre. Az alacsony emissziós képességű üveg mindkét változata eltérő tulajdonságokkal rendelkezik, különösen a hővisszatartás és más fontos tényezők tekintetében.

A napfény-szűrő Low-E Bevonatok (Lágy Bevonat) 

A napfény-szűrő low-e üvegnek nevezett üvegeket úgy tervezték, hogy csökkentsék a szobába vagy otthonba bejutó hőmennyiséget, ami azt jelenti, hogy a számlák és az energiafogyasztás csökkenthető..

Hogyan Készül A Napfény-szűrő Low-E Bevonat (Lágy Bevonat)?

A napfényt-szabályozó low-e üveg egy “pirolitikus bevonat” nevű eljárással készül. A pirolitikus bevonási eljárás során az üvegre magas hőmérsékleten, float vagy lebegő eljárás során vékony bevonatot permeteznek.

A float eljárás az elsődleges technika, amelyet a fogyasztói üvegtermékek, például tükrök, szélvédők és üvegbútorok készítésekor alkalmaznak. Az olvadt üvegnek egy olvadt fémre – általában ónra vagy ólomra – történő felhelyezéséből áll. Ez lehetővé teszi, hogy az üveget a gyártó speciális igényei, például vastagsága vagy hossza szerint szabályozzák és formálják.

Passzív Low-E Bevonatok (Kemény Bevonat)

A passzív alacsony-e üveg, más néven “kemény bevonat” tökéletes hideg éghajlatra, mivel a low-e ablakokon keresztül beengedi a hőt az otthonba, de a belső hőt visszaveri az otthonba.

Hogyan jön létre a passzív low-e bevonat (kemény bevonat)?

A passzív low-e üvegek a porlasztásos leválasztás nevű technikával készülnek.

Magnetron porlasztógép segítségével fémeket, például ezüstöt, cinket és titániumot használnak a bevonat, a kompozit film létrehozásához. Ez adja a kemény bevonatú low-e üveg ideális tulajdonságait. Az ezüst használata a fő mozgatórugója a pénztakarékos, hőtartó tulajdonságainak, míg a többi fém az ablak szilárdságának, színének és fényvisszaverő képességének növelésére szolgál.

Milyen előnyei vannak az alacsony emissziós üvegnek?

Az energiaszámlák redukálása

Az alacsony emissziós bevonatú üveg beépítése jelenleg nagyobb kezdeti költséggel jár, mint más hagyományos üvegablakoké, de a beszerelést követő években potenciálisan elérhető megtakarítások miatt megéri a kezdeti vásárlást.

Az alacsony emissziós bevonatú hőszigetelő képességű üveg télen bent tartja a hőt az otthonban, nyáron pedig megakadályozza a hő bejutását. Csökkenti a termosztát vagy a légkondicionálás módosításának szükségességét, így energiát takaríthat meg.

Jobb szigetelés

A low-e üveg a szigetelés javításával csökkenti az energiaszámlákat. A szigetelés lényege az értékes hő megtartása, és a kemény bevonatú üvegablakok beépítése otthonába hatékony módja lehet ennek.

A szigeteléssel kapcsolatos egyéb tippekért feltétlenül olvassa el a “Hogyan javítható az otthon szigetelése” című cikkünket.

A vakító vagy zavaró fény csökkentése

A Low-e üveg csökkenti a vakító fényt, hogy a környezet vagy az emberi tevékenységek komfortosabbá és kényelmesebbé váljanak. Korlátozza a szikrázó napfény által a tévére vetülő tükröződést is, így esetleg a szombat reggeli tévézés során komfortosan indulhat a hétvége.

A kondenzáció, páralecsapódás mérséklése

Mivel a low-e hőszigetelésű üveg tükröző felületet hoz létre, a hő visszaverődik az ablakról, így az otthon belseje szárazabb marad. A melegebb belső tér csökkenti a levegőben lévő nedvesség hideg felületeken való lecsapódásának kockázatát. A kondenzáció nedvesség- vagy penészgondokhoz vezethet, de ez a fajta alacsony emissziós bevonatú üveg segít abban, hogy otthona egészségesebb hely legyen az Ön és családja számára.

Olvassa el a “Páralecsapódás az ablakokon” című cikkünket még ma.

További érdekes, ablakokkal és házzal kapcsolatos blogokért nézze meg mai cikkgyűjteményünket.

kapcsolódó cikkek

Szakembereknek Kondensacja na oknie

PÁRALECSAPÓDÁS AZ ABLAKOKON

Mit jelent a páralecsapódás, hogyan lehet megelőzni a kondenzáció kialakulását az ablakokon és mit tehetünk... Olvass tovább

Egyéb

HOGYAN JAVÍTHATÓ AZ OTTHON SZIGETELÉSE?

Improving your home's insulation can be a great way to lower heating bills, reduce your carbon emissions, a... Olvass tovább

Egyéb

Tippek a Tetőkibúvók és a Tetőablakok Elhelyezésére

A tetőkibúvók és tetőablakok nagyszerű módja lehetnek annak, hogy fényt vigyenek be otthonába, de a tetőabl... Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.