Egyéb

Ablaküvegezési útmutató

Az ablaküveg fontos szerepet játszik az ablakok energiahatékonyságában, valamint a biztonság, a védelem és a magánélet védelmében.

Olvasd el ablaküvegezési útmutatónkat, hogy megismerd a leghatékonyabb üvegezéseket, a három rétegű üvegezés előnyeit és a legfontosabb jellemzőket.

Mi az ablaküvegezés?

Az ablaküvegezésnek az eleme az ablaküveg. Általában arra használják, hogy leírja, hány réteg üveg van egy ablakban (pl. egy- vagy háromrétegű üveg), de jelentheti az új ablaküveg beépítésének folyamatát is.

A “hőszigetelt üvegezésű egység” (IGU) olyan üvegezést jelent, amelynek két vagy több üvegét a szigetelés javítása érdekében tér választja el egymástól, mint például a kettős vagy hármas üvegezés.

A jó ablaküvegezés segít hatékonyan szigetelni az épületet, így pénzt takarít meg az energiaköltségeken és csökkenti a CO2-kibocsátást.

 

Dakea window in a bedroom

 

Milyen típusú ablaküvegezések vannak??

Az ablaküvegezés különböző típusai a következők lehetnek:

  • Háromrétegű üvegezés (három üveg)
  • Dupla üvegezés (két üveg)
  • Egyrétegű üvegezés (egy üveg)
  • Edzett üveg
  • Laminált üveg
  • Low-e üvegezés

Az egy-, két- és háromrétegű üvegezés az ablakban lévő üvegek számát írja le. Az egyszeres üvegezés csak egy üvegtáblával rendelkezik, míg a háromszoros üvegezés három üvegből áll. A kettős és a hármas üvegezésnél az üvegek között egy gázréteg található, amely hozzájárul az ablak hőhatékonyságához.

Egyszerű üvegezés

Az egyrétegű üvegezés mostmár ritkán kapható a piacon, mivel rossz szigetelést és gyenge biztonsági funkciókat biztosít, és csökkenti az ablak általános energiahatékonyságát. Hajlamos a páralecsapódással kapcsolatos problémákra..

 

Egykor ez volt az egyetlen elérhető üvegezési fajta. Amikor a kettős üvegezést feltalálták, néhányan még mindig az egyszerű üvegezést választották, mint alacsonyabb költségű opciót. Az üvegezés alacsonyabb kezdeti költségét azonban erősen ellensúlyozza az épület melegen tartásának megnövekedett költsége.

 

Az egyrétegű üvegezésű ablakok szintén negatívan befolyásolhatják az épület eladási értékét.

 

Ezért az ablakok ma már általában csak dupla vagy háromrétegű üvegezéssel kaphatók.

Window with condensation

Háromrétegű üvegezés előnyei

A háromrétegű üvegezésnek számos előnye van a kettős üvegezéssel szemben:

Megnövelt termikus hatékonyság

A három üveg, amelyek között egy-egy gázréteg található, azt jelenti, hogy a háromrétegű üvegezésű ablakok szigetelőképessége nagyobb, mint a kettős üvegezésűeké. A hő télen nehezebben távozik, nyáron pedig nehezebben jut be.

A jobb hőhatékonyság alacsonyan tartja a fűtésszámlát.

Zajcsökkentés

A hőhatékonyság után a zajcsökkentés az egyik legnépszerűbb ok a hármas üvegezésű ablakok választására. Különösen hasznos például a forgalmas utak mentén épült házak esetében, mivel a három üveglap megnehezíti a hang áthatolását az üvegen, amikor az ablak zárva van.

Kondenzáció csökkentése

Bár a háromrétegű üvegablakok továbbra is szenvedhetnek a páralecsapódástól, de a jobb hőhatékonyság csökkenti a kockázatot. Segít fenntartani a belső hőmérsékletet, így a levegőben lévő nedvesség kisebb valószínűséggel kondenzálódik az üvegen.

Tudjon meg többet az ablakok páralecsapódásának megállításáról blogunkban.

További biztonság

A háromrétegű üvegablakokat nehezebb betörni. Ez biztonságosabbá teszi az otthont.

Ez különösen akkor hasznos, ha laminált üvegezéssel párosul, amelyről alább többet megtudhat.

Hozzáadott eladási érték

A háromrétegű ablakokkal ellátott lakások vagy épületek gyakran magasabb áron kerülhetnek a piacra – vagy egyszerűen csak nagyobb a vonzereje, így valószínűbbé válik a jó eladás.

A háromrétegű üvegezés hátrányai

A hármas üvegezés hátrányai:

  • Drágább, mint a dupla üvegezés
  • Ezek nehezebbek, ezért speciális ablakkereteket igényelnek.

Sokak számára a hármas üvegezés előnyei meghaladják a hátrányait, de ha a költség jelentős tényező, a kettős üvegezés életképes alternatívát jelenthet, ha a szabályozási követelmények (pl. U-érték) még mindig teljesíthetők.

Laminált üvegezés

A laminált üvegezés olyan típusú biztonsági üveg, amely vékony polimerréteggel rendelkezik, amely törés esetén összetartja az üveget. Csökkenti a törött üveg okozta sérülés kockázatát, és növeli a biztonságot.
Ha valaki megpróbál betörni egy ablakot, hogy bejusson az épületbe, nem tudja ezt megtenni.

Cracked laminated glass

 

A laminált üvegezés kombinálható dupla vagy tripla üvegezéssel. Ultima Energy ablakaink például laminált hármas üvegezéssel rendelkeznek

Edzett üveg

Az edzett üveg olyan üveg, amelyet meghatározott hőmérsékletre hevítettek és hűtöttek, hogy megerősítsék. Néha hőkezelt üvegnek is nevezik. Akár ötször erősebb, mint a hagyományos üvegezés.

Ez egy fontos biztonsági funkció, amely segít csökkenteni az ablaktöréseket, és további biztonságot nyújthat.

A Dakea valamennyi tetőablakához edzett üveg tartozik.

Ablaküvegezés gázfajtái

A kettő-,vagy háromrétegű üvegek esetében az egyes üvegek között egy gázréteg van, amelyet üvegezési üregnek nevezünk. Ez egy szigetelőréteget képez, amely javítja az ablak energiahatékonyságát.

Az ablaküvegezésben négyféle gáztípust használnak: dehidratált levegő, valamint az argon, kripton és xenon inert gázok.

Szárított levegő

Kezdetben, amikor a kettős üvegezést először feltalálták, a gyártók dehidratált levegőt használtak az üregben. Ez olyan levegő, amelyből eltávolították a nedvességet, ami azt jelenti, hogy nagyobb a hőhatása, mint a normál levegőnek. A modern ablaküvegezési lehetőségekben azonban ritkán találkozhatunk ezzel. Az inert gázokhoz képest lényegesen kevésbé hatékony.

Argon

Az argon egyfajta inert gáz, ami azt jelenti, hogy nem megy át kémiai reakcióba, amikor a körülmények, például a hőmérséklet változik. Az argon hővezető képessége 33%-kal jobb, mint a levegőé. Nagyon gyakori a kettős és hármas üvegezésű ablakokban, mivel viszonylag olcsó, ugyanakkor jó szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

Krypton

A kripton még az argonnál is hatékonyabb, bár drágább. A kripton szigetelő hatása 40%-kal jobb, mint az argoné, és 65%-kal jobb, mint a levegőé.

Ez egy sűrűbb gáz, ami azt jelenti, hogy a hővel érintkezve a molekulák nehezebben lépnek kölcsönhatásba. Ezért csökkenti a hőveszteséget az ablakon keresztül. Az argonhoz hasonlóan ez is gyakran megtalálható a háztartási ablakokban. A kriptont használó ablakok nagymértékben szigetelnek, és a legjobb energiahatékonyságot biztosítják.

Xenon

A xenont nem használják általában a háztartási ablaküvegezésben, de néha használják kereskedelmi vagy ipari ablakokban, amelyeket speciális alkalmazásokra terveztek.

Rendkívül sűrű, de rendkívül drága is.

Mire kell figyelni?

Az ablakok üvegezésénél ügyelj arra, hogy a dupla vagy tripla üvegezésű ablakok argon vagy kripton üvegezésűek legyenek. Ha szűkös a költségvetés, érdemes az argongázt választani, mivel ez alacsonyan tartja a költségeket, ugyanakkor jó hőszigetelést biztosít.

Ha nagy hatékonyságú ablak beépítése a cél, keress olyan ablakot, amely kripton gázzal működik. Ez a leghőhatékonyabb választás, segít alacsonyan tartani az energiaszámlákat és csökkenti a CO2-kibocsátást.

Ablaküveg energetikai minősítése

Vannak más mérőszámok is, amelyekkel mérhető az ablak és az üvegezés energetikai minősítése, de a leggyakrabban használt az u-érték.

U-érték

Az U-érték azt határozza meg, hogy mennyi hő vész el az üvegezésen keresztül, néha hőátadási együtthatónak vagy hőátbocsátási együtthatónak is nevezik. Minél alacsonyabb az U-érték, annál energiahatékonyabb az ablak.

Ug az adott üveg U-értéke. Uw az ablak egészének U-értéke.

A Dakea-nál az Ultima Energy tetőablak a legalacsonyabb Ug-értékkel rendelkezik, 0,5 W/m2 K.

Ablakot vennél?

Vedd fel a kapcsolatot és kérj árajánlatot, szívesen segítünk!

kapcsolódó cikkek

Egyéb

A KÜLSŐ ZAJ KIZÁRÁSÁNAK MÓDJAI

Egy nyugodt és csendes légkör létrehozása kihívás lehet minden lakástulajdonosnak vagy építőnek is. Ha zajo... Olvass tovább

Lakástulajdonosok

Mi az a low-e üveg?

Low-e üveg hidegben megtartja a hőt, nyáron pedig hűvösen tartja az otthonokat Olvass tovább

Szakembereknek Kondensacja na oknie

PÁRALECSAPÓDÁS AZ ABLAKOKON

Mit jelent a páralecsapódás, hogyan lehet megelőzni a kondenzáció kialakulását az ablakokon és mit tehetünk... Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.