Egyéb

HOGYAN JAVÍTHATÓ AZ OTTHON SZIGETELÉSE?

Az otthon szigetelésének javítása az egyik legfontosabb feladat, amit bármelyik ezermester elvégezhet. A megfelelő eszközökkel és készséggel télen felmelegítheti, nyáron pedig lehűtheti otthonát, és ezzel pénzt takaríthat meg a fűtésszámlákon.

Az otthon szigetelésének javítására vonatkozó tippekért és trükkökért olvassa el az alábbi szigetelési útmutatónkat.

Hogyan Segíthet Önnek Otthona Szigetelésének Javítása?

Otthona szigetelésének javítása számos előnnyel járhat, többek között alacsonyabb fűtésszámlákkal és kisebb szén-dioxid-kibocsátással.

A hőveszteség és az energiapazarlás egyik legnagyobb tényezője a rosszul szigetelt tető lehet. A tető vagy a padlástér 27 cm mélységű szigetelésének biztosítása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy otthonában a meleget és a fűtésszámlákat alacsonyan tartsa.

További szigeteléseket is be lehet építeni az egész lakásban, beleértve a falak, ajtók és ablakok szigetelését – és ezek cseréjét szigetelő alternatívákra.

Hogyan Lehet Javítani az Otthoni Szigetelést?

Otthona szigetelésének javítása csak csökkenteni fogja ezt a számot, de mennyit tudna pontosan megtakarítani?

Ez attól függ, hogy milyen típusú otthonnal rendelkezik valójában. A családi házak szigetelése jellemzően többe kerül, de jobb megtakarítással is megéri. Egy tipikus padlásszigetelés egy családi háznál évente az átlagos energiaszámla 20%-át is képes megtakarítani a lakástulajdonosnak.

Míg egy ikerház vagy egy sorházközponti ház szigetelése olcsóbb, de átlagosan csak évi 11%-ot takarít meg.

Jogosan merül fel Önben is az a kérdés, hogy “miért van akkora különbség a megtakarítások között?”.

Egy ikerház vagy egy sorházközépső ház tulajdonlásának megvannak a maga előnyei. Ha a szomszédok csatlakoznak az otthonához, az azt jelenti, hogy a háza nagyobb eséllyel tudja megtartani az Ön által termelt hőt, ami csökkenti a számláit. Az ablakok és ajtók további javítása azonban ajánlott!

Tekintse meg energiatakarékos tetőablakainkat.

Az otthoni szigetelés javításának módjai

Nézzük meg, hogyan javíthatja otthona szigetelését.

Tetőszigetelés

Mint fentebb említettük, nem lehet alábecsülni a megtakarításokat, amelyeket a tető vagy a padlásfödém szigetelésének egyszerű elhelyezésével érhet el.

Az aranyszabály betartása, miszerint minden szigetelésnek legalább 27 cm vastagnak kell lennie, biztosítja otthona megfelelő szigetelését. Ez segít megtartani a meleget és csökkenteni a számlákat, miközben csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást.

Ablakok

Otthonának ablakai a hőveszteség egyik legnagyobb okozói lehetnek. A rosszul beépített ablakok légszivárgáshoz vezethetnek, míg az egyrétegű üvegezésű ablakok rossz teljesítményt nyújtanak a hő- és hidegtartás tekintetében.

Az ablakok hőszigetelő alternatívákra való cseréje sokat segíthet, különösen a hőveszteségre hajlamos helyiségekben, például a padláson.

A Dakea esetében kiváló minőségű tetőtéri ablakok és tetőablakok nagyszerű kollekcióját kínáljuk, amelyek időjárásvédelmi eszközökkel védik otthonát az időjárás viszontagságaitól.

A termékeink között az “Ultima Energy” és a “Better Energy” kollekciónk (PVC változatban is elérhetőek – “Ultima Energy PVC” és “Better Energy PVC“) 3 rétegű ablakok, kétkamrás kialakítással, amely a legjobb szigetelő megoldást biztosítja. Az ilyen típusú ablakoknak köszönhetően alacsonyabbak lesznek a fűtésszámlák és csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Ez a tökéletes választás a szigetelés javításához.

Szigetelő függönyök

A hőszigetelő függönyök rövid távon jelenthetnek megoldást a huzatos ablakokra. Az ilyen típusú függönyök jellemzően nehezebbek, mint a szokásos, általános sötétítők, mivel hőszigetelő bélést tartalmaznak, hogy javítsák a hővisszatartást, miközben minimalizálják a zajszennyezést.

Ezek a függönyök számos mintával és színnel rendelkezhetnek, így könnyen illeszkednek az otthoni dekorációhoz, így nem kell kompromisszumot kötnie a stílusban.

Az ablakfóliák olyan műanyag fóliák, amelyeket közvetlenül az ablakokra lehet felhelyezni, hogy javítsák otthona hőtartását. A téli hónapokban az ablakfóliák csökkentik az ablakokon keresztül távozó hőmennyiséget, egyes fóliák akár 50%-kal is csökkenthetik a hőveszteséget.

A nyári hónapokban a fóliák blokkolhatják az UV-sugarakat, amelyek egyébként a szőnyegek, falburkolatok stb. kifakulását okoznák otthonában.

Ablakfólia

Az ablakfóliák olyan műanyag fóliák, amelyeket közvetlenül az ablakokra lehet felhelyezni, hogy javítsák otthona hőtartását. A téli hónapokban az ablakfóliák csökkentik az ablakokon keresztül távozó hőmennyiséget, egyes fóliák akár 50%-kal is csökkenthetik a hőveszteséget.

A nyári hónapokban a fóliák blokkolhatják az UV-sugarakat, amelyek egyébként a szőnyegek, falburkolatok stb. kifakulását okoznák otthonában.

Falszigetelés

A falak szigetelése fontos szerepet játszik a ház energiahatékonyságában és kényelmében. A megfelelő falak szigetelése segít megakadályozni a hőveszteséget télen és a hőbejutást nyáron. A jó szigetelés csökkentheti a fűtési és hűtési költségeket, valamint a zajszintet a külső zajforrásoktól.

A szigetelés kiválasztásakor figyelembe kell venni az anyag típusát és vastagságát, valamint az adott terület klímáját és épületszerkezetét.

Padlószigetelés

A rosszul szigetelt padlók szellős talajszintet eredményezhetnek.

Ha jelenleg szenved ettől a problémától, nagyszerű átmeneti megoldás lehet, ha az otthona körül takarókat és szőnyegeket használ. Ez a kis megoldás megakadályozhatja, hogy a hő a padlón keresztül távozzon, amíg Ön jobb megoldást keres.

Ha szeretné tartósan javítani padlója szigetelését, van néhány javaslatunk.

Ha a padlódeszkák és a szegélylécek kis hézagokat tartalmaznak, akkor a hő elszökik. Ezek a rések könnyen kitölthetők a legtöbb barkácsáruházban kapható normál szigetelőanyaggal, és padlóburkoló szakember igénybevétele nélkül is elvégezhetők.

A további szigetelést igénylő fapadlók esetében nagyon jól működik a közvetlenül a fagerendák alatt elhelyezett szigetelő tekercsek vagy szigetelőlemezek használata. Ez a munka könnyen elvégezhető, ha a fagerendákhoz a pincéből vagy a pincehelyiségből fér hozzá, de ha a padlódeszkákat el kell távolítani, szakemberre lesz szükség.

A betonpadlók nem rendelkeznek ezzel a luxussal, ezért szigetelőlemezekkel kell szigetelni őket. Ha szigetelőlemezeket használ a padló tetején, ügyeljen arra, hogy az ajtók megfelelően legyenek beállítva, hogy a szigetelés lerakása után is használhatóak legyenek.

Huzatmentesítés és ajtók

A huzatmentesítés nagyszerű módja lehet otthona szigetelésének javítására, miközben minden évben pénzt takaríthat meg. Egyszerűen fogalmazva, ha a hideg levegő be tud jutni otthonába, a meleg levegő ki tud távozni. A huzatmentesítés során először is vizsgálja meg otthonát, hogy nincsenek-e benne rések vagy hideg szellők. Íme egy lista azokról a helyekről, ahol elkezdheti:

Padlólapok és szegélylécek

Mint korábban említettük, a padlódeszkák és a szegélylécek között hézagok lehetnek, amelyek lehetőséget adhatnak a hideg levegő bejutására az otthonába, ezért vagy szigetelő tekercsekkel vagy szigetelőlemezekkel töltse ki a padlódeszkák alatti üres teret, vagy használjon huzatszigetelő csíkokat a padlódeszkák tetején a hézagok minimalizálása érdekében.

Ajtók, kulcslyukak és levélszekrények

Az ajtón keresztül általában mindig távozik némi hő, , de van néhány tipp, amellyel csökkentheti a hőveszteséget. Amikor ellenőrzi az ajtót, úgy érezheti, hogy a kulcslyukon keresztül hideg levegő áramlik ki. Ez egy meglehetősen gyakori probléma, és általában egy gyors kiruccanással a barkácsboltba megoldható. Vásároljon és helyezzen el egy kulcslyuk-huzatzárót a kulcslyuk körül, hogy minimalizálja a légáramlást, és kissé javítsa a hővisszatartást.

Tetőtér és padlás

A hideg padlások és padlástér szintén bűnösek a huzat és a hideg légáramlás miatt. A fő probléma az, hogy a hő felemelkedik, és a padlás vagy a padlás bejárata általában a mennyezeten található, ami azt jelenti, hogy ha a padlásajtóban huzat van, hőveszteséget okoz. A probléma egyszerű megoldása az lenne, ha a tetőtér bejáratának belseje köré huzatelzárókat szerelne fel a légáramlás minimalizálása érdekében.

kapcsolódó cikkek

Lakástulajdonosok

Mi az a low-e üveg?

Low-e üveg hidegben megtartja a hőt, nyáron pedig hűvösen tartja az otthonokat read more

Egyéb

HOGYAN JAVÍTHATÓ AZ OTTHON SZIGETELÉSE?

Improving your home's insulation can be a great way to lower heating bills, reduce your carbon emissions, a... read more

Egyéb

A KÜLSŐ ZAJ KIZÁRÁSÁNAK MÓDJAI

Egy nyugodt és csendes légkör létrehozása kihívás lehet minden lakástulajdonosnak vagy építőnek is. Ha zajo... read more

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.