Lakástulajdonosok

HOGYAN SZIGETELJÜNK PADLÁSTERET

A tél közeledtével, még időben érdemes átgondolni, hogyan szigetelhetjük a padlásszobákat, hogy idén karácsonykor melegen tarthassuk otthonunkat és alacsonyan a fűtésszámlát.

A tetőtéri szoba beépítése remek módja annak, hogy növeljük otthonunk értékét. Egy extra hálószobával vagy irodahelyiséggel az ingatlan sokkal vonzóbb lesz a potenciális vásárlók számára, így könnyebben és magasabb áron lehet értékesíteni vagy bérbe adni.

HIDEG PADLÁS VAGY MELEG PADLÁS

A padlás szigetelése attól függően változik, hogy tárolásra vagy lakott helyiségként használják-e, ezért az alábbiakat “hideg padlástér” és “meleg padlástér” kategóriába osztottuk.

HIDEG PADLÁSTÉR

Olyan padlás, amely csak tárolásra használható. A padlás padlójára szigetelés kerül, és nem használható élettérként.

MELEG PADLÁSTÉR

A meleg padlástér egy további helyiségnek tekinthető a házban (miután megfelelően átalakították és engedélyezték). Legyen az egy plusz hálószoba, iroda, fürdőszoba vagy akár konyha, a meleg padlás ugyanúgy szigetelt és fűtött, mint bármely más helyiség az ingatlanban.

A HIDEG ÉS MELEG PADLÁSTÉR KÖZÖTTI KÜLÖNBSÉGEK

A fő különbség a hideg és a meleg padlásszoba között a szigetelés elhelyezésében van. A hideg padlástér kialakításához közvetlenül a padozat/födém tetején kell szigetelni az alatta lévő mennyezetet, hogy minimalizáljuk a hőenergia átjutását, így az otthon meleg maradjon.

A meleg padlástér tekintetében a szigetelést közvetlenül a tetőgerendák alá/közé kellene rétegezni, hogy a padlás alatti helyiségekből a hő a padlástérbe juthasson, de onnan tovább ne szökjön el a tetőn keresztül.

A HIDEG PADLÁSTÉRRŐL ÉRDEMES TUDNI…

A hideg padlástér általában a kettő opció közül az olcsóbbik lehetőség a felhasznált szigetelés mennyisége miatt. A meleg padlástér szigetelésekor a tetősíkok nagyobb felületet tesznek ki mint a padló önmagában, így ez növeli az árat.

A hideg padlástérrel kapcsolatban felmerülő lehetséges probléma a kondenzáció.

Ha a padlásfödémnél bárhol sérül vagy nem megfelelő a szigetelés, akkor fennáll a lehetősége, hogy a hő a szigetelés résein keresztül felszáll, és találkozik a padláson lévő hideg levegővel, ami kondenzációt okoz.

Ha a tetőszerkezetbe megfelelő szellőzést építettek be, a padlástérben nem lesz baja, de ha a kondenzáció mégis jelentkezik, érdemes beszélni egy helyi tetőfedő szakemberrel.

Olvasd el az ablakokon jelentkező páralecsapódás megállításáról szóló cikkünket.

A MELEG PADLÁSTÉRRŐL ÉRDEMES TUDNI…

A meleg tetőtér kialakításának egyik nyilvánvaló előnye, hogy plusz helyiségeket nyerünk az ingatlanban! Legyen az akár hálószoba, konyha vagy egyéb élettér! Szinte számtalan a lehetőségek száma, érdemes szabadjára engedni a fantáziát!

Sajnos a meleg padlástér többe kerül, mint hideg társa, már csak a nagyobb felület miatt is, amelyet le kell fedni/burkolni. A tető minden centiméterének szigetelésre lesz szüksége, beleértve az esetleges kéményt vagy válaszfalat is, így a döntések meghozatala előtt számba kell venni a pozitív és negatívumokat.

HOGYAN SZIGETELJÜNK EGY MELEG PADLÁSTERET

Íme néhány módszer, amellyel javíthatjuk a meleg padlástér szigetelését

AZ ÜRES TÉR SZIGETELÉSE

A meleg padlástér szigetelésekor a szigetelés javításának egyik legegyszerűbb módja a hozzáférhető üres terek kitöltése.

Amikor a régebbi padlásszobák épültek, nem voltak olyan fűtési előírások, mint manapság, ezért sok padlásszoba minimális szigeteléssel épült. Ezeknek a szigeteletlen réseknek/hézagoknak/tereknek a megközelítése nehézségekbe ütközhet, ha a kivitelezéskor nem hagytak hozzájuk hozzáférést. Ha ez a helyzet, javasoljuk, hogy vegye fel a kapcsolatot egy padlásterek szigetelésére specializálódott helyi céggel, tudnak-e segíteni az ilyen nehezen hozzáférhető hideg terek utólagos szigetelésében.

Ha hozzáférhetők ezek a szigeteletlen területek, egyszerűen töltse ki őket valamilyen szilárd/flexibilis szigetelő anyaggal a hő megtartása érdekében. A nehezebben hozzáférhető helyeken egyszerűbb expandáló szigetelőhabot használni, de erre a megoldásra fordítson kellő figyelmet, mert utólag nehéz eltávolítani a megszilárdult habot, illetve túlzott feltöltés esetén a táguló hab károsíthatja (szétfeszítheti) a felületeket.

Ha a padlást szobaként használjuk, akkor a megfelelő bútorozás – szőnyegek használata – szintén segíthet hőtartásban.

ABLAKOK PADLÁSSZOBÁKHOZ

 

Amikor a padlásszoba szigetelésén gondolkodik, érdemes figyelembe venni a tetőablakokat is. A hőmegtartás és az alacsonyabb energiaszámlák elősegítése érdekében javasoljuk a háromrétegű, Ultima Energy vagy Ultima Energy PVC tetőtéri ablakaink használatát a fokozott hőszigetelési és kiemelkedő zajgátló képességeik okán.

KÖNNYŰSZERKEZETES FALAK

A legtöbb tetőtérben jellemzően könnyűszerkezetes falak találhatók, mivel könnyű megoldást jelentenek a ferde tetők és mennyezetek kialakításánál. A vízszintes merevítéssel és függőleges oszlopokkal megépített függőleges gipszkarton falakba könnyen be lehet helyezni és rögzíteni a szigetelőanyagokat az oszlopok közé. Ez az egyik kifizethető és egyszerű megoldás a meleg padlásszigetelésre, és egyben tökéletes projekt egy DIY ezermester számára.

TETŐTÉR KÜLSŐ SZIGETELÉSE

A tető külső szigetelésének vannak hazánkban még nem elterjedt technikái. “Külső rászigetelés” esetén, merev anyagot (általában fát vagy hőszigetelő és lépésálló táblákat) rétegeznek a tetőcserepek vagy pala alá, hogy megvédjék a padlásteret a külső körülményektől, valamint segítsék a hőtartást.

A szigetelt sarkolólemez jellemzően új építésű projekteknél használják, mivel a felújításoknál általában nincs szükség komplett tetőcserére (újra lécezésre), így csak a már meglévő szarufák közé helyezett szigetelést alkalmazzák.

Felújítás esetén akkor érheti meg az extra költséget, ha kifejezetten elvárt a belső gerenda szerkezet szabadon hagyása esztétikai célból.

HOGYAN SZIGETELJÜK A HIDEG PADLÁSSZOBÁT

A TETŐBEVILÁGÍTÓK

Egy szellőztetésre alkalmas tetőbevilágító használata a hideg padlástérben tökéletes megoldás lehet a kondenzációs problémák enyhítésére. Ahogy korábban említettük, ha a szigetelésben hézagok/folytonossági hibák vannak, a hő felszáll a padlástérbe és kondenzációt okozhat, ha nem talál helyet a távozásra. Itt jön a képbe egy DAKEA tetőbevilágító. Egyszerűen kiszellőztethető a padlástér a tetőbevilágítón keresztül, így csökkentve ezzel a hideg padlástérben összegyűlő kondenzáció esélyét.

 

kapcsolódó cikkek

Lakástulajdonosok Replacing a roof window

11 GYAKORI HIBA A TETŐFEDÉSBEN (HOGYAN JAVÍTSUK KI ŐKET)

A Dakea nap mint nap profi tetőfedőkkel dolgozik együtt, rengeteg trükköt és jótanácsot átvettünk az elmúlt... Olvass tovább

Szakembereknek A house builder installing a window

A TETŐABLAKOK 5 KULCSFONTOSSÁGÚ JELLEMZŐJE A HÁZÉPÍTŐK SZÁMÁRA

Elengedhetetlen, hogy a legjobb minőségű alapanyagokat és termékeket kínáld ügyfeleid számára. Ugyanez a he... Olvass tovább

Szakembereknek Rooflight Size

Tetőablak útmutató: a tökéletes méretű ablak kiválasztása

Amikor új házat építesz, vagy tetőtér-átalakításba fogsz, a megfelelő méretű tetőablakok kiválasztása nagyb... Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.