Lakástulajdonosok

11 GYAKORI HIBA A TETŐFEDÉSBEN (HOGYAN JAVÍTSUK KI ŐKET)

A Dakea nap mint nap profi tetőfedőkkel dolgozik együtt, rengeteg trükköt és jótanácsot átvettünk az elmúlt évek során. Íme a 11 leggyakoribb tetőfedési probléma – amellyel egy háztulajdonos, és így egy tetőfedő is találkozhat – és a megelőzés módjai. Mindegyiket lebontottuk a lakástulajdonosoknak szóló útmutatásokra és a tetőfedők szánt ajánlásokra.

A 11 leggyakoribb tetőfedési probléma a következő:

 1. Hibás beépítés
 2. Nedvesség és vízkár
 3. Környezeti károk (Fák és szélsőséges időjárás)
 4. Pangó víz
 5. Burkolókeret problémák
 6. Lyukak és szivárgás
 7. Hőszigetelési problémák
 8. Szellőzés
 9. Membrán zsugorodása
 10. Elzáródott vízelvezetés
 11. Karbantartás hiánya

1. Hibás beépítés

Ha új tető építését követően szivárgást vagy huzatot észlel, akkor valószínűleg a beépítéssel van probléma. Néhány példa: a cserepek nem megfelelő rögzítése, ami a cserepek elmozdulásához vezethet nagy szélben; a cserepek helytelen elhelyezése, ami ahhoz vezethet, hogy az esővíz a tetőbe bejutva vízkárt okoz.

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: Mindig jó hírű tetőfedő céget válasszon az otthonán végzett munkákhoz.

Kármentesítés: Ha röviddel a tetőcsere vagy -szerelés után problémákat észlel, hívja vissza a céget, és kérje meg őket a hiba kivizsgálására. Ha ők hibáztak, általában ingyenesen kijavítják a hibát.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: Biztosítsa, hogy Ön és a tetőfedő kollégái a legfrissebb képzésekkel rendelkezzenek, és a gyakornokok vagy tapasztalatlan munkatársak egy tapasztaltabb csapattaggal dolgozhassanak együtt.

Megoldás: Ha egy ügyfél megkeresi Önt, miután problémát észlelt, legyen figyelmes és reagáljon. Természetes, hogy időnként kimaradnak dolgok, de a probléma időben történő kijavítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az ügyfél továbbra is elégedett legyen a szolgáltatásával.

Ha a hiba nem igényel sürgős javítást, és vannak magasabb prioritású munkák, magyarázza el az ügyfélnek, hogy miért nem kerül egyből javításra a hiba (például, nem okoz maradandó kárt), és nyugtassa meg, hogy a jövőben elhárítja a kárt – az még jobb, ha egy fix időpontot is be tud iktatni a naptárba.

a lap tetejére

2. Nedvesség és vízkár

A nedvesség és a vízkár valójában más problémák tünete, de ez a leggyakoribb tünet! Ha a ház tetején található, vagy egyértelműen a vízelvezetéssel kapcsolatos, akkor ez annak a jele, hogy valami baj van a tetővel és/vagy a hozzá kapcsolódó részekkel. Néha ez lehet a padlásfalakon vagy a lefolyócsövek körüli falakon megjelenő nedves foltok. Máskor pedig ténylegesen csepegő vízként jelentkezhet!

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: A tető megfelelő karbantartása segít megelőzni ezt, de nem mindig lehet mindent megelőzni. Gondoskodjon a tető és a lefolyócsövek rendszeres tisztításáról. Legalább néhány évente, vagy szélsőséges időjárás után szakemberrel ellenőriztesse a tetőt, hogy megbizonyosodjon arról, nincs kár. Ez segít megelőzni a hosszú távú vízkárokat.

Kármentesítés: Ha olyan károkat észlel, amelyek valószínűleg a tetőn keletkeztek, hívjon egy helyi tetőfedőt, amilyen hamar csak tud. Ha hagyja, hogy a víz tartósan összegyűljön, az komolyabb (és drágább!) károkat okozhat.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: A korábbi ügyfelekkel pár év elteltéve újra felveheti a kapcsolatot megelőző ellenőrzés céljából, hogy megbizonyosodjon arról, hogy nincs olyan sérülés, amely víz bejutásához vezethet. Az ellenőrzést kedvezményesen vagy ingyenesen is felkínálhatja, különösen, ha ez további javítási munkához vezet.

Megoldás: Komolyan kell vennie a vízkárral kapcsolatos hívásokat/megkereséseket, mivel ez tartós problémákat okozhat az ingatlanban. Először keresse meg a leggyakoribb okokat, mint például a hiányzó vagy meglazult cserepek, sérült burkolókeretek stb.

a lap tetejére

3. Környezeti károk (Fák és szélsőséges időjárás)

A fák okozta károk rendkívül gyakori okai a tetőn keletkező problémáknak. A fák ágai ráeshetnek a tetőre, vagy hosszú időn keresztül dörzsölhetik a cserepeket, és lekoptathatják a védő fedőréteget, vagy elmozdítják a tetőfedő anyagokat.

 

Trees above roof tops

 

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: Tartsa karban az ingatlanához közeli fákat (évente gondoskodjon a metszésről), különösen a téli időszakban, amikor az időjárási körülmények gyakran szélsőségesek. Különösen figyeljen azokra az ágakra, amelyek a tető fölé nőnek.

Kármentesítés: Ha fák által vagy a szélsőséges időjárási viszonyok következtében keletkezett károkat észlel, hívjon egy tetőfedőt, hogy ellenőrizze a károkat. Ők képesek lesznek szakvéleményt adni arról, hogy milyen kiterjedt a kár, és árajánlatot adni a javításra.

Örömmel fogja hallani, hogy egyes lakásbiztosítók fedezik a fák által a tetőn okozott károkat – de ezt a biztosítótársasággal kell egyeztetnie, mivel nem minden esetben és nem minden körülmények között fedezi a biztosítás.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: A fák vagy a szélsőséges időjárás okozta károk megelőzése érdekében tetőfedőként keveset tehet – kivéve a jó minőségű anyagok és erős tetőablakok kiválasztását! Ha olyan fákat észlel, amelyek a jövőben veszélyt jelenthetnek, tudassa a háztulajdonossal!

Megoldás: A fák sokféle kárt okozhatnak, így az esettől függ, hogy mit kell tennie a probléma kijavítása érdekében. Természetesen mindig a tető átvizsgálásával és a kár felmérésével kell kezdeni. Miután ezt megtette, a lehető legpontosabb árajánlatot adhatja a ház tulajdonosának.

Fontos tisztázni mi okozta a problémát, hogy a lakástulajdonos mindent megtehessen a jövőben annak érdekében, hogy ez a káresemény ne fordulhasson elő újra.

a lap tetejére

4. Pangó víz

A víznek nem szabad összegyűlnie a tetőn. A tető a kialakításából fakadóan az esővizet az ereszcsatornába kell hogy elvezesse. Ha a tetőn összegyűlik a víz, az növeli a tetőre nehezedő súlyt, és nagyobb nyomást gyakorol az épületre, mint amire tervezték. Az huzamos ideig összegyűlő víz növeli annak a kockázatát, hogy a víz idővel átszivárog a tető védelmén az épület belsejébe.

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: Kerülje a lapos tetős megoldásokat, amikor saját otthonát tervezi, különösen, ha olyan területen él, ahol éves viszonylatban sok eső esik. Ha mégis lapos tetőt választ, beszéljen az építésszel a megfelelő vízelvezetésről.

Kármentesítés: Ha azt észleli, hogy a tetőn víz gyűlik össze, hívjon szakembert, hogy felmérje, mi okozza ezt a problémát.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: A legtöbb probléma a tetőn összegyűlő vízzel kapcsolatban a tervezéssel függ össze. Fontos, hogy a tetők megfelelő dőlésszögűek legyenek, így lehetővé tegyék a víz elvezetését. Természetesen a hajlásszögtől eltérő okok is eredményezhetik a víz felgyűlését. Ha a tető telepítése során problémát észlel, egyeztesse a terveket az építésszel, és mondja el szakmai véleményét.

Megoldás: Ha egy ügyfél vízpangási problémával fordul Önhöz, először próbálja meg megállapítani, hogy miért pang a víz. A megoldás csak akkor jöhet, ha megérti, hogy ez tervezési probléma, vagy más okokból ered. Ha például a tető gumiburkolatú és a szigetelése megsérül, az a víz felgyülemlését okozhatja.

a lap tetejére

5. Burkolókeret problémák

A burkolókeret a tetőn lévő elemek, például az ablakok körül biztosítja a vízzárást, megakadályozza a víz bejutását az épületbe. A burkolókerettel kapcsolatos problémák, például sérülés vagy rossz beépítés, eső esetén szivárgáshoz vezetnek. Ez egy meglehetősen gyakori tetőfedési probléma, különösen, ha a burkolókeret nem megfelelő a tetőfedő anyaghoz vagy régi.

 

Corrugated flashing on a roof

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: Válasszon megbízható, tapasztalt és jó értékeléssel rendelkező kivitelezőket. A tapasztalt vállalkozók kiválasztják Önnek a tetőfedő anyaghoz megfelelő burkolókeretet, és gondoskodnak a megfelelő beépítésről is.

Kármentesítés: Ha a tetőablakok szivárgását tapasztalja, forduljon akár tetőfedő szakemberhez, akár tetőablak-szakértőhöz. Ők fel tudják mérni a burkolókeretet, és meg tudják állapítani, hogy van-e bármilyen probléma.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: Győződjön meg róla, hogy a tető típusának és az ablaknak megfelelő beépítési keretet használja. A pala beépítőkeret például pala tetőhöz való. Az univerzális beépítőkeret a magas oldalfalú cseréphez, lapos palához vagy akár nádtetőhöz is tökéletesen illeszthető.

Megoldás: Ha egy ügyfélnél a tető valamelyik eleme, például az ablak körül szivárgás tapasztalható, ellenőrizze a burkolókeretet, hogy nincs-e rajta sérülés vagy hiba a beépítésben.

a lap tetejére

6. Lyukak és szivárgás

Bár nem a leggyakoribb tetőfedési probléma, de előfordulhat, hogy a szélsőséges időjárás és a szél által a tetőre felhordott törmelék eltöri a tetőfedő anyagot. Cseréptörést nem csak a tetőre zuhanó ágak okozhatnak, néha a kárt kevésbé drasztikus behatások okozzák.

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: Bár a fákat visszavághatja, de keveset tehet azért, hogy a szélsőséges időjárás okozta károkat teljes mértékben megakadályozza. Igyekezzen tisztán tartani a tetőt.

Kármentesítés: Ha szélsőséges időjárás után szivárgást észlel, akkor valószínű, hogy a szélsőséges időjárás okozott károkat. Hívjon egy tetőfedőt, hogy ellenőrizze a tető állapotát.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: A jó minőségű anyag kiválasztásán kívül keveset lehet tenni a tetőkre ható szélsőséges időjárás megelőzése érdekében. A Dakea összes tetőablakának edzett külső üvege van, ami segít megelőzni a szélsőséges időjárás okozta károkat.

Megoldás: A legjobb megoldás a problémától függ. Esetenként csak a tető egyes részei szorulnak javításra. Azonban, ha a kár szélsőséges mértékű és a tető régi, hosszú távon költséghatékonyabb lehet a tető teljes cseréjét javasolni.

a lap tetejére

7. Hőszigetelési problémák

A lakás hőveszteségének 85%-a a padláson keresztül távozik, ezért a szigetelés nagyon fontos! Ha a szigeteléssel problémák vannak, az otthon kevésbé lesz energiatakarékos, és drágább lesz a melegen tartása.

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: Ha tetőtér-beépítésre készül, ne felejtse el megbeszélni az építésszel vagy az építőkkel a szigetelést. Ne feledje azt sem, hogy amennyiben burkolatlan szigetelés van a padlón, azon nem lehet járni vagy dobozokat tárolni rajtamert az összenyomják a szigetelést, és idővel csökkentik annak hatékonyságát.

Kármentesítés: Soha nem késő szigetelni otthonát. Beszéljen egy szigetelő céggel vagy a tetőfedő vállalkozóval az otthona számára legjobb megoldásról.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: Legyen naprakész a különböző szigetelési megoldásokban, amelyek a lakástulajdonosok rendelkezésére állnak a padlások vagy padlásszobák szigetelésére. Így a legjobb tanácsokat és ajánlásokat tudja adni az ügyfelek számára.

Megoldás: A szigeteléssel kapcsolatos gyakori problémák a tömörödés és az R-érték idővel történő csökkenése. Ezekben az esetekben a legjobb megoldás a szigetelés cseréje.

a lap tetejére

8. Szellőzés

Gyakori tetőfedési probléma a rossz szellőzés. A levegő segít szabályozni a tető nedvességét és hőmérsékletét, megakadályozva többek között a penészesedés kialakulását.

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: A nem lakott padlásszobákban fontolja meg egy tetőbevilágító beszerelését. Ezek segítenek a szellőzésben.

Kármentesítés: Ha azt veszi észre, hogy a padlástere nedves, akkor valószínű, hogy további szellőzési problémája van. Hívjon szakembert, hogy segítsen diagnosztizálni a problémát.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: A tetők alján (az ereszvonal közelében) és a tetején (a gerinc közelében) a szellőzés biztosítása érdekében biztosítson szellőző rést. Ha tetőtéri helyiséget alakít át vagy épít, szereljen fel nyitható tetőablakokat.

Megoldás: Ha egy ügyfélnek gondot okoz a tetőtér szellőzése, beszélje meg vele egy tetőbevilágító beépítésének lehetőségét. Ezek elősegítik a passzív szellőzést, de az aktív szellőzés érdekében ki is nyithatók.

a lap tetejére

9. Membrán zsugorodása

A tetőcserepek alatt elhelyezkedő védőmembrán UV-fény hatására (a napfényben jelenlévő) zsugorodhat. Ha a tetőzsindelyek elhúzódnak a tetőről, az annak a jele lehet, hogy a membrán zsugorodik.

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: A tető karbantartása a legjobb módja annak, hogy a fenti eset ne fordulhasson elő, beleértve a hiányzó vagy sérült cserepek cseréjét.

Kármentesítés: Ha úgy gondolja, hogy a tetőn lévő membrán zsugorodik, hívjon egy tetőfedőt egy szakszerű felmérésre.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: A minőségi anyagok kiválasztása segíthet megelőzni ezt a problémát.

Megoldás: Ha a membrán zsugorodott, valószínűleg ki kell cserélni.

a lap tetejére

10. Elzáródott vízelvezetés

A lefolyók és ereszcsatornák dugulását általában levelek, moha vagy más törmelék okozza. Gyakori probléma, hogy eldugulnak, ami a víz összegyűlését eredményezi olyan helyeken, amelyeket nem arra terveztek, hogy képesek legyenek kezelni a tartós vízterhelést!

Roof guttering in rain

Kármegelőzés: Az ereszcsatornákat vagy magának kell tisztítania, vagy rendszeresen – ideális esetben évente kétszer – tisztíttatnia kell.

Kármentesítés: Ha az ereszcsatornák már eldugultak, akkor ki kell tisztíttatni őket!

a lap tetejére

11. Karbantartás hiánya

A legtöbb gyakori tetőfedési probléma kicsiben kezdődik, de ha észrevétlenül marad, vagy nem foglalkoznak vele, a javítás egyre költségesebbé válik. A nem megfelelő karbantartás tehát az egyik legnagyobb probléma!

ÚTMUTATÁS HÁZTULAJDONOSOKNAK:

Kármegelőzés: endszeresen ellenőrizze a tetőt, hogy nincs-e hiányzó vagy törött cserepe, nem gyűlt-e fel rajta moha stb.

TANÁCS TETŐFEDŐKNEK:

Megelőzés: Amikor egy ügyféllel dolgozik együtt, ajánlja, hogy rendszeresen ellenőrizze a tetőt, és adjon tippeket a karbantartásra vonatkozóan.

a lap tetejére

Ez a 11 leggyakoribb tetőfedési probléma, de vannak mások is! Ha Ön lakástulajdonos, és problémája van a tetővel, mindig hívjon szakembert, hogy felmérje azt.

kapcsolódó cikkek

Szakembereknek Rooflight Size

Tetőablak útmutató: a tökéletes méretű ablak kiválasztása

Amikor új házat építesz, vagy tetőtér-átalakításba fogsz, a megfelelő méretű tetőablakok kiválasztása nagyb... Olvass tovább

Szakembereknek

Találd meg a legjobb árnyékolót az ügyfeleidnek

Elérhető a Dakea árnyékoló konfigurátora, hogy segítséget nyújtson a megfelelő méretű árnyékoló kiválasztás... Olvass tovább

Szakembereknek Kondensacja na oknie

PÁRALECSAPÓDÁS AZ ABLAKOKON

Mit jelent a páralecsapódás, hogyan lehet megelőzni a kondenzáció kialakulását az ablakokon és mit tehetünk... Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.