Lakástulajdonosok

Tetőablak útmutató: a tökéletes méretű ablak kiválasztása

Amikor új házat építesz, vagy tetőtér-átalakításba fogsz, a megfelelő méretű tetőablakok kiválasztása nagyban befolyásolják a kialakított helyiségek hangulatát. A tetőablakok kiváló eszközök arra, hogy maximalizáld a természetes fény és a bejutó friss levegő mennyiségét a tetőtéri helyiségbe (vagy a ház más fedett helyiségeibe).

A Dakea tetőablak konfigurátora segít abban, hogy a megtaláld a tökéletes ablakokat a projektedhez – ide értve a méretet, a felhasznált tetőfedő anyagot és egyéb jellemzőket. Feltétlenül olvasd el az alábbi tippeket is a megfelelő tetőablakok kiválasztásával kapcsolatos további információkért.

ABLAK KONFIGURÁTOR

ABLAK KONFIGURÁTOR

SZABVÁNY DAKEA TETŐABLAK MÉRETEK

Tetőablakaink a kis méretektől C2A (55x78cm) a nagy U8A (134x140cm) méretekig terjednek. A méretek az ablak külső beépítési méretére vonatkoznak, beleértve a keretet is.
A tetőtéri ablakméretek rendszere betűk és számok kombinációja. Az első betű a keret szélességét, a szám pedig a keret magasságát avagy hosszát jelzi.

 Ablak kód   Keret szélessége (cm)   Keret magasság (cm)  Ablak ajánlás
C2A 55 78 Ultima Energy
C4A 55 98 Ultima Energy, Better Safe
C6A 55 118 Better Safe
F4A 66 98 Better Energy, Good PVC
F6A 66 118 Ultima Energy, Better View
M4A 78 98 Ultima Energy, Better Safe
M6A 78 118 Better Energy
M8A 78 140 Better View, Better Safe
M10A 78 160 Vertica Energy
P6A 94 118 Ultima Energy, Better Safe
P8A 94 140 Better Energy
S6A 114 118 Ultima Energy, Smoke Vent
S8A 114 140 Better Safe
U4A 134 98 Better Energy
U8A 134 140 Better Energy, Smoke Vent

 

Nem minden tetőtéri ablakunk érhető el minden méretben. Használd ablakkonfiguráló eszközünket és derítsd ki melyik termék és méret felel meg leginkább az igényeidnek.

MEKKORA LEGYEN A TETŐABLAK?

A választás túlnyomó része a személyes preferenciákon, valamint a költségvetésen múlik. Minél nagyobb a tetőablak, annál több fényt (és hőt) enged be. Azonban a helyiség méretétől és az ablak elhelyezésétől függően még egy viszonylag kis méretű tetőtéri ablak is sok napfényt tud beengedni. A legjobb megoldás az ablakkonfiguráló eszközünk használata, amely segít kiválasztani a Neked megfelelő terméket.

MÉRET VÁLASZTÁSI SZEMPONTOK

Van pár fontos tényező, amelyek befolyásolhatják a tetőablak méretének kiválasztását egy projektnél:

SZOBA TÍPUSA

 

Az kialakítandó helyiség típusa befolyásolja, hogy milyen méretű tetőablak felel meg a legjobban. Példaként a konyha és a fürdőszoba olyan területek az otthonunkban, amelyek hajlamosak a páralecsapódásra a főzés és a zuhanyozásból keletkező gőz és vízpára miatt. Egy nagyobb ablak választása segíthet csökkenteni a páralecsapódást, mivel jobb és gyorsabb szellőzést biztosíthat, akár a „passzív” szárnyszellőzők használatával, melyekből a nagyobb méretű Dakea ablakokon kettő is található.

 

A helyiség típusa a használat szempontjából is befolyásolja az ablak méretének kiválasztását. Egy fürdőszobát ritkábban használunk, mint az otthon többi helyiségét, így a különösen nagy ablak a fürdőszobában kevésbé fontos, mint például egy nappaliban.

Bathroom with large rooflights

A PROJEKT KÖLTSÉGVETÉSE

 

Habár a kreatív megoldásokkal beépített nagyméretű ablakokat felvonultató tervek inspiratív tereket hozhatnak létre, minden projektnek van egy költségvetése, amelyet szem előtt kell tartani. Legyen szó a saját költségvetésről egy új építésnél vagy átalakításnál, esetlegesen külső források bevonását is igénylő beruházásokról, fontos mérlegelni, hogy a végső költségek milyen hatással lesznek a projectre. A nagyobb ablakok természetesen többe kerülnek, mint a kisebb ablakok, de gyakran egy nagy ablak költséghatékonyabb lehet, mint két kisebb méretű tetőablak együttes beépítése, figyelembe véve a szükséges munkát és beépítési kiegészítőket.

 

A Dakea kiváló minőségű, megfizethető ablakok gyártására specializálódott szakemberek és végfelhasználók számára. Ennek megfelelően kínálatunkban mindig megtalálhatod a pénztárcádnak megfelelő tetőtéri ablakot, anélkül, hogy a minőségben kompromisszumot kellene kötnöd.

Single large sized roof window

A SZOBA FORMÁJA ÉS MÉRETE

 

Összességében minél nagyobb a szoba, annál nagyobb felületen van szükség tetőablakra, hogy maximalizáljuk a fényt és a barátságos teret alakítsunk ki.

 

Van azonban néhány kivétel. Ha a helyiség különösen nagy vagy szokatlan formájú, például L-alakú, előfordulhat, hogy a több kisebb ablak a leghatékonyabb módja annak, hogy megfelelő mennyiségű fénnyel lássuk el és komfortossá tegyük környezetet.

 

Hozzávetőlegesen elmondható, hogy 25 m2 alapterületnél 4-5 m2 „hasznos bevilágító felület” szükséges a megfelelő mennyiségű fény bejuttatásához. Ha csökkentjük ezt az arányt, egyre sötétebb lesz a szoba. A javasolt mérték felett már a szoba vizuális hatását és az ablakok látóterét javíthatjuk.

 

Ne feledd, hogy nagy ablak felületek esetén érdemes a tetőablak árnyékolókat is választani!

Multiple smaller rooflights

MENNYI FÉNYRE VAN SZÜKSÉG?

 

A déli fekvésű szobák többnyire egész nap kapnak napfényt. A spektrum másik végén az északi fekvésű szobákat találjuk. melyekbe kevés közvetlen napfény jut.

 

Ha figyelembe vesszük, hogy egy helyiség mennyi fényt kap, fekvésétől függően, akkor ez segít kiválasztani a legjobb tetőablak méretét. Ez azt jelenti, hogy a déli fekvésű helyiségekben kisebb méretű tetőtéri ablakok is elegendőek, míg az északi fekvésű helyiségekben nagyobb ablakokra lehet szükség az azonos fényérzet eléréséhez. Ha olyan tetőteret alakítunk át, amelynek északi és déli fekvésű falai is vannak, csökkenthető a project költség, ha több kisebb méretű ablakot helyezünk el a déli falban az északi fal helyett. Sokkal jobban megvilágított szobát kapunk ugyanabból a költségvetésből.

 

Érdemes azonban szem előtt tartani, hogy a déli fekvésű szobákban, ahol egész nap besüthet a nap, túlságosan meleg lehet, ha nagyok az ablakfelületek. Ehelyett választhatsz pár kisebb tetőtéri ablakot a déli oldalra, és egy nagyobb ablakot az északi oldalon, hogy egyensúlyban kerüljön a bejutó fényt és hő.

South facing roof window

KILÁTÁS ÉS PRIVÁTSZFÉRA

 

A tetőablakok esetében is mérlegelnie kell, hogy milyen mértékben befolyásolják a kilátást, valamint ezzel együtt a lakók magánszféráját. Nagyobb épületeknél, például új lakóparkoknál ezt nehezebb megjósolni/befolyásolni, de a meglévő ingatlanok tetőtér-átalakításánál viszonylag könnyen tervezhető.

 

A tetőablak nagyszerű eszköze annak, hogy maximalizálja a fényt és a friss levegőt, de mindig megvan az esélye annak, hogy az ablakok szemközti házakra néznek vagy egy magasabb épület szomszédságában vannak. Fontolja meg, hogy mire fogják használni a helyiséget, és ez hogyan befolyásolja a szükséges privátszférát.

 

A szemközti házakból a tetőablakon keresztül is látható fürdőszobák/mellékhelységek estén kisebb ablakok praktikusa, mint például a konyhák vagy a nappalik esetében. Számos belső és külső redőnyt kínál a Dakea, hogy növeljük a magánélet védelmét a bejutó napfény megőrzése mellett.

 

Másrészt, ha egy házról fantasztikus kilátás nyílik, érdemes megfontolni a nagyobb vagy „Panorama View” ablakok használatát, amivel egyúttal növelhető a kilátás és az ingatlan értéke is.

Small size roof window

TETŐKIBÚVÓK/TETŐBEVILÁGÍTÓK MÉRETEI

A tetőkibúvók méretezése funkciójukból adódóan eltér a tetőablak méretezésétől.

Míg a tetőtéri ablakokat a tetőtér-átalakításoknál használják, addig a tetőbevilágítókat a lakatlan és fűtetlen helyeken (mint például garázsok, padlások).

Segítségükkel javítható a padlástér szellőzése és megvilágítása, így bővíthető a felhasználási körük például tárolásra.

Eszerint jellemzően nincs akkora tetőkibúvóra szükség egy padlástérben, mint tetőablakra egy lakott tetőtér esetében.

Egy nagyobb padlástérben több kisebb tetőkibúvóra lehet szükség ahhoz, hogy biztosítsa a jó megvilágítást és a megfelelő szellőzést.

MELYEK A SZABVÁNYOS TETŐBEVILÁGÍTÓ MÉRETEK?

 Tetőkibúvó típus   Méret kód   Méret (cm) 
KFE 4555 45×55
KFE 4573 45×73
KFE 6565 65×65
KFE 8585 85×85
KFE Red 4555 45×55
KFE Red 4573 45×73
KFE U 4573 45×73

 

A tetőablakok a tetőkibúvókhoz képest szélesebb méretválasztékban kaphatók, amint az fent látható.

Válaszd ki a megfelelő ablakot

ABLAK KONFIGURÁTOR

kapcsolódó cikkek

Hírek

DAKEA és Somfy – partneri kapcsolat az intelligens és kényelmes életérzés megteremtéséért

A DAKEA és a Somfy együttműködése lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozza ki intelligens otthonából Olvass tovább

Szakembereknek Kondensacja na oknie

PÁRALECSAPÓDÁS AZ ABLAKOKON

Mit jelent a páralecsapódás, hogyan lehet megelőzni a kondenzáció kialakulását az ablakokon és mit tehetünk... Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.