Lakástulajdonosok

Beázik a tetőablak!? Mit tehetünk…

A tetőablakok és tetőbevilágítók kiválóan alkalmasak arra, hogy extra fényt és friss levegőt juttassanak a lakásba, de előfordul, hogy időnként „beáznak”. Ez számos okból előfordulhat, attól függően, hogy mi okozza a beázást, eltérő a javítás és megelőzés módja, legyen szó akár tetőablakról vagy tetőbevilágítóról.

A Dakea tetőablakokat és tetőbevilágítókat egyaránt gyárt, így megoszthatjuk tapasztalatunkat és tanácsainkat mindkét termék esetében az esetlegesen előforduló szivárgások kezelésére. Akár Dakea, Velux vagy más márkájú tetőablakkal rendelkezel, az alábbi a tippek segítenek diagnosztizálni és kijavítani a problémát.

Ne feledd, ha  ingatlan tulajdonos vagy, de nem vagy magabiztos a DIY barkácsolásban, hívj fel egy helyi tetőfedő céget vagy tetőablak-szakértőt, hogy segítsen a szivárgás hatékony kijavításában.

Olvasd el a lenti tanácsokat és információkat, vagy tekintse meg a GYIK szekciót. Ha professzionális tetőfedő vagy beépítő vagy, további információért ugorj a profi beépítőknek szánt aloldalunkra.

MIÉRT ÁZIK BE A TETŐABLAKOM VAGY TETŐBEVILÁGÍTÓM?

A szivárgása számos okból előfordulhat. Az okok leszűkítéséhez először nézzük meg ezt a két eshetőséget:

1. SZIVÁRGÁS HIDEG IDŐBEN

Ha a tetőablakon hideg időben mérsékelten csöpög a víz és szivárog, akkor valószínűleg nem is szivárgásról van szó, hanem páralecsapódásról az üveg belsején. Páralecsapódás akkor képződik, amikor a párában gazdag meleg levegő hideg felülettel érintkezik, majd kicsapódik a szobában.

Kondenzáció vagy beázás?

 

Ezt a legegyszerűbben úgy ellenőrizhetjük, hogy különböző időjárási körülmények között figyeljük a megjelenő szivárgást vagy a csepegő vizet, és alaposan megfigyelve látható lesz, hogy az ablak inkább párás vagy nedves. Ha nedvesedik és párásodik az ablak, amikor kint hideg van, de nem esik az eső, az nagy valószínűséggel csak páralecsapódás. Ellenőrizhető a páralecsapódás egyéb jelei is a házban, mint például a homlokzati ablakokon lévő páralecsapódás, a penészesedés a sarkokban vagy a festék leválása a falon. Ha gyakran szárítunk ruhát a szobában, vagy ha megfelelő szellőztetés nélkül főzünk és fürdünk, megnő a belső páralecsapódás valószínűsége.

 

Ha úgy tűnik, hogy a páralecsapódás jelentkezik az ingatlanban és a tetőablakokon, akkor számos dolgot lehet tenni. További részletekért olvasd el cikkünket az "ablakokon jelentkező páralecsapódás megállítása" témában.

Condensation on a window

2. BEÁZÁS ERŐS ESŐBEN

Ha a tetőablak vagy a tetőbevilágító beázik nagy esőben, akkor nem valószínű, hogy páralecsapódás okozza. Valószínűbb a burkolattal vagy az ablak beszerelésével – esetleg a tetővel – kapcsolatos gond. Az továbbiakban felvázoljuk az egyes problémák azonosításának és kijavításának módját.

BEÉPÍTŐKERET MIATTI BEÁZÁS

Elsőként érdemes ellenőrizni az ablak körüli burkolóelemeket, távolítsunk el minden levelet, mohát vagy egyéb törmeléket az ablak körül. (Ezt érdemes megelőző jelleggel rendszeresen elvégezni) Ezután vizsgáljuk meg a burkolatot nincsenek-e rések, lyukak vagy lazán rögzített elemek. Ha nem vagy magabiztos és nem tudod biztonságos elvégezni egyedül az ilyen jellegű munkát, akkor ne próbáld ki egyedül! Hívj szakembert, akik biztonságosan hozzáfér a tetőhöz, és rendelkezik a probléma diagnosztizálásához szükséges tapasztalattal.

Hogyan javítsunk

 

Ha régi tetőablakod van, a burkolat idővel megsérülhet vagy javíthatatlanul kikophat. Ebben az esetben előfordulhat, hogy ki kell cserélni egy új tetőtéri ablakra vagy tetőbevilágítóra. Ne feledd azt se, hogy egy új tetőablak jobb teljesítményt nyújt hőszigetelés és egyéb jellemzők tekintetében.

 

Ha csak egy kis hézag van a burkolaton, de egyébként jó állapotban van, akkor a lyuk tömítésére használhat tetőtömítő anyagot vagy kültérben használatos szilikon tömítést. Érdemes a javítást követő hetekben megfigyelni az ablakot, és ellenőrizni, hogy a probléma megoldódott-e.

Universal flashing to prevent skylight leaks

ROSSZUL BEÉPÍTETT TETŐABLAK VAGY TETŐBEVILÁGÍTÓ

Egyes esetekben a tetőablak rossz beszerelése szivárgási problémákat okozhat. Ha nem sokkal az ablak beszerelése után észlelhető a szivárgás, lépj kapcsolatba a beépítővel, és jelezd, hogy garanciális javításra lesz szükség.

Ha profi beépítőt keresel, próbáld meg ki a „hol kapható” oldalunkat, vagy kérj segítséget csapatunktól.

TÖRÖTT VAGY BESZORULT ZÁR MECHANIZMUS

Amikor megvizsgálod az ablakot, hogy nyitható-e, ellenőrizd, nincs-e semmi akadálya az ablak teljes bezáródásának, például gallyak, levelek vagy egyéb törmelék. Ellenőrizd azt is, hogy a zárómechanizmus megfelelően működik-e. Ha a zsanér vagy a zár megsérült, szivárgást okozhat. Mivel az ablak nem záródik teljesen és nem tömít, ez eredményezheti a víz beszivárgását a beltérbe.

Hogyan javítsuk

Ha eltömődés okozza a problémát, egyszerűen távolíts el minden törmeléket az ablakról és a közvetlen környezetéből. Ha lehetséges, azonosítsd a törmelék felhalmozódásának okát, és gondoskodj róla a további problémák megelőzése érdekében. Néha ez nem lehetséges – például a szél folyamatosan a tetőre fújja a leveleket –, de máskor előfordulhat – például faágak lógnak a tetőre, amelyeket le kell vágni vagy eltávolítani.

Checking a skylight window for the cause of a leak

TETŐ BEÁZÁS

Néha a szivárgó tetőablakból csöpögő víz valójában a tetőszerkezet beázása miatt jelentkezik. A tetőről bejutó víz a tetőablakba vagy a tetőbevilágítóra folyhat, és onnan a keret mentén a beltérbe juthat, így úgy tűnik, mintha maga az ablak lenne a probléma. Ha vízfoltot/sérülést észlelhető az ablak körül, valószínűbb, hogy ténylegesen a tető szivárog. A tető szivárgását általában sérült palák, cserepek vagy más tetőburkolatok sérülései okozzák, különösen, ha régebbi tetővel rendelkezik az ingatlan, és ha a közelmúltban rossz időjárás volt, például erős szél, jégeső.

A probléma diagnosztizálásához meg kell vizsgálni a tetőablak körüli tetőt. Keresd meg a hiányzó vagy sérült cserepeket, palákat, tetőfedő lemezeket és így tovább.

Hogyan javítsunk

 

Létfontosságú, hogy a sérült tetőt gyorsan megjavítsuk, megelőzve, hogy komoly vagy maradandó károkat okozzon az ingatlanban. Ne feledd, hogy a víz bejutása a tetőbe egyéb problémákat is okozhat a tetőszerkezetben, a faanyagokban vagy esetlegesen a tetőszerkezetben futó villamos vagy kommunikációs hálózatban.

 

A tető általános állapotától függ, hogy egy-egy cserép vagy pala kicserélése szükséges, vagy az egész tetőt át kell dolgozni vagy le kell cserélni, biztosítva, hogy a jövőben ne fordulhasson elő további szivárgás, beázás.

 

Ha nem tudod, hogyan javítsd meg a tetőablakot vagy tetőszerkezetet, mindig hívj helyi tetőfedőt vagy professzionális tetőablak-szerelőt. A szakértők képesek lesznek biztonságosan diagnosztizálni a beázás okát és hatékonyan kijavítani azt.

Repairing a leaking window

TANÁCSOK SZAKEMBEREKNEK

Tetőablak-szerelőként van néhány extra tipp a probléma diagnosztizálásához és a hatékony megoldás kiválasztásához.

A SZIVÁRGÁS FORRÁSA

Általában azt tapasztaltuk, hogy ha a víz az ablakszárny és a keret között jelenik meg, akkor az a tetőablakkal kapcsolatos problémára utal. Ha a víz a tetőablak kerete és a belső nyílás vagy fal között jelenik meg, az a rossz beszerelés jele lehet. (A RUC alátét-szegélyfólia használata a beépítéskor segíthet megelőzni a második problémát.)

Fontos kiemelni, hogy a szivárgás helye és az, hogy a víz honnan csöpög le, és hol jelenik meg, két különböző dolog. Sok esetben a víz már a belső helyiségben jelenik meg, ahol a belső felületeken lévő rések/repedések vagy lyukak valamelyikén szivárog át. De általában más a beázási pont, ahol a víz a kültérből eredetileg beszivárog a tetőszerkezetbe.

TELEPÍTÉS

Ha a tetőablak nemrég lett beépítve, a probléma valószínűleg a beépítési hiba miatt van.

BEÉPÍTŐKERET TELEPÍTÉS

Néhány dologra érdemes odafigyelni. A burkolókeretnek illeszkednie kell a tetőfedő anyaghoz és (tetőfedő anyag típusa szerint kell kiválasztani), mert csak így garantálható, hogy a beépítő keret és a cserepek között nem legyen szivárgás.

Íme néhány példa a Dakea-nál elérhető különféle típusú beépítőkeret:

Slate flashing to protect from leaks

ALÁTÉT-SZEGÉLYFÓLIA ALKALMAZÁSA

A beépítőkeret beépítése előtt, a tetőablak kerete köré egy másodlagos vízzárót kell felhelyezni, amely alátét-szegélyfóliaként ismert. Ennek a légáteresztő rétegnek az a célja, hogy további vízzáró gátat képezzen, így még ha a burkolat szivárog is, a burkolat alatti fóliának meg kell állítani, és el kell vezetnie a vizet a tetőfóliára. Ha az alsó fólia beépítése nem megfelelő, akkor az is szivároghat és átengedheti a tetőn lecsapódó párát.

GYIK

A BEÁZÓ ABLAKOKRA IS KITERJED A TULAJDONOS LAKÁSBIZTOSÍTÁSA?

A legtöbb biztosítótársaság fedezi a beázó tetőablakok kárát – de főként ha szélsőséges időjárás vagy kidőlt fa okozta a hirtelen beázást. Viszont nem fedezik az általános elhasználódást. A biztonság érdekében a részletekről közvetlenül a biztosítónál érdemes érdeklődni.

MENNYIBE KERÜL EGY BEÁZÓ TETŐABLAK JAVÍTÁSA?

A javítási költségek a szivárgás okától függenek – lehet szó egyszerűen a hibás beépítés helyreállításáról, a beépítőkeret cseréjéről vagy a tetőablak teljes cseréjéről, a költség (anyag és munkaköltséggel együtt) terjedhet 40.000HUF-tól akár 200.000HUF-ig is. Fel kell hívnia egy helyi vállalkozót, hogy megnézze és árajánlatot adjon.

Ha a tetőablak nem sokkal a beszerelés után kezd szivárog, hívja fel a szerelőket, és a szerződés részeként kérje az ingyenes garanciális javítást.

MIÉRT ÁZIK BE A TETŐABLAKOM TETŐFELÚJÍTÁS UTÁN?

Az új tető szivárgásának számos oka van. A szerelési hibák az illesztési rések vagy lyukak kialakulását okozhatják, amelyeken keresztül nedves időben bejut a víz. Előfordulhat, hogy a tető lejtése túl alacsony, ezért az erős szél képes felemelni/elmozdítani a cserepeket, így bejuthat alá a víz.

Keresse fel a kivitelezőt, és a lehető leghamarabb értesítse, mivel Ő van a legjobban felkészülve a probléma kezelésére, valamint előfordulhat, hogy a javítási költségeket az eredeti szerződés tartalmazza.

Cikk: 11 gyakori tetőfedési probléma (és megoldásuk)

Új tetőablakot vagy tetőbevilágítót keresel? Tekintsd meg a Dakea kínálatát.

kapcsolódó cikkek

Lakástulajdonosok okna dachowe do salonu

HOGYAN SZIGETELJÜNK PADLÁSTERET

Lássuk hogy kell szigetelni egy tetőteret, csökkenteni a fűtésszámlát és melegen tartani az otthont Olvass tovább

Lakástulajdonosok Replacing a roof window

11 GYAKORI HIBA A TETŐFEDÉSBEN (HOGYAN JAVÍTSUK KI ŐKET)

A Dakea nap mint nap profi tetőfedőkkel dolgozik együtt, rengeteg trükköt és jótanácsot átvettünk az elmúlt... Olvass tovább

Szakembereknek Rooflight Size

Tetőablak útmutató: a tökéletes méretű ablak kiválasztása

Amikor új házat építesz, vagy tetőtér-átalakításba fogsz, a megfelelő méretű tetőablakok kiválasztása nagyb... Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.