Egyéb

Tippek a Tetőkibúvók és a Tetőablakok Elhelyezésére

A tetőablakok és tetőkibúvók nagyszerű lehetőségek arra, hogy fényt kapjon otthona, de a tetőablakok elhelyezése és pozícionálása befolyásolhatja hatásukat. Olvassa el a tippeket a tetőablakok és tetőkibúvók legjobb elhelyezéséről, valamint a helyes elhelyezés előnyeiről.

Megjegyzés: A Dakea-nál a tetőkibúvók kifejezést olyan helyiségek nem szigetelt ablakaira használjuk, amelyekben nem laknak – például padlások, garázsok vagy tárolóhelyiségek. A tetőtéri ablakok a lakásban lakott helyiségek – például hálószobák, konyhák, folyosók és fürdőszobák – szigetelt ablakait takarja.

Miért számít a pozícionálás

A tetőablak vagy tetőkibúvó legjobb elhelyezésének kiválasztása befolyásolja a lakásba bejutó fény mennyiségét, valamint azt, hogy a végső helyiség hogyan néz ki és hogyan érzi magát. Nagyon fontos, hogy jól válasszon, ha a legtöbbet szeretné kihozni az ablakából.

A fény maximalizálása

A tetőablakok és tetőkibúvók elhelyezésének legnagyobb jelentősége a helyiségben lévő fény mennyiségében és annak elosztásában rejlik. Ezt nem csak az befolyásolja, hogy az ablak milyen irányba néz, és hogy vannak-e külső tényezők, amelyek elzárják a fényt stb., hanem az is, hogy a fény hogyan jut be magába a helyiségbe.

Energiaköltségek

Ha a tetőablakokat oda építik be, ahol a legtöbb napfény éri a házat, az nagyszerű módja lehet az otthon természetes fűtésének, így csökkentve az energiafogyasztást. Általánosságban azt javasoljuk, hogy a tetőablakokat úgy helyezze el, hogy délre nézzenek. Így a nap folyamán a lehető legtöbb napfényt tudják elnyelni, ami hozzájárul a ház természetes fűtéséhez.

Jó ötlet lehet azonban, ha ezt hatékony hővédő árnyékolóval párosítjuk. Így télen, ősszel és tavasszal a legtöbbet hozhatja ki a napfényből, de a legforróbb nyári hetekben megakadályozhatja a túlmelegedést is szolár redőnnyel is!

A nappali fény előnyei

A nappali fénynek nagy előnyei lehetnek a hőmegtartás és az alacsonyabb energiafogyasztás szempontjából, de a hangulatot is fokozhatja. A napfény bizonyítottan növeli a szerotonin mennyiségét, amelyet “boldogsághormonnak” is neveznek, és amely stabilizálhatja a hangulatot, szabályozhatja az érzelmeket és segíthet az étvágyat.

A tetőablak vagy tetőkibúvó elhelyezésének optimalizálásával a lehető legtöbbet hozhatja ki a napfényből

Szellőztetés

A tetőablakok és a tetőkibúvók is bejuttathatják a szükséges friss levegőt. Ez nem csak a meleg reggeleken kellemes, de segít megelőzni a páralecsapódást, a nedvességet és a penészesedést. Ha a helyiségben bárhol van tetőablak vagy tetőkibúvó, az segít ebben, de jó ötlet lehet előre átgondolni, hogyan mozoghat a szellő, miként alakul a légáramlás a helyiségben.

Minden Dakea tetőablak esetében kihasználhatja a komfortos helyiségszellőztető funkciót, mivel olyan fogantyúval rendelkeznek, amellyel két mikroszellőztető pozíciót állíthat be, így Ön döntheti el, hogy mennyi friss levegő jut be otthonába.

A tetőkibúvók kinyithatók, hogy szellőzést biztosítsanak az üres helyiségekben, például a padlástérben és a garázsban.

Tetőablak és Tetőkibúvó Elhelyezési Tippek

Íme néhány tipp, amellyel jobban elhelyezheti tetőablakát vagy tetőkibúvóját.

A legjobb megvilágítás érdekében történő pozícionálás

A természetes fény maximalizálásával kapcsolatban számos olyan megfontolás létezik, amely segíthet abban, hogy a legtöbbet hozza ki a tetőablak használatából otthonában.

Déli fekvésű ablakok

A déli fekvésű ablakok a legjobb helyzetben vannak ahhoz, hogy a nap folyamán a legtöbb napfényt kapják, a keleti vagy nyugati fekvésű ablakoknál nagyobb a vakítás. Ezért segítenek maximalizálni a napfényt, ugyanakkor kellemes és meghitt hangulatot biztosítanak az otthonban.

Ha a tető északi oldalán helyezné el a tetőablakot, az azt jelentené, hogy a napfényt és a naphőt nem használná ki teljes mértékben.

Külső környezet

Mivel nagyrészt az ég felé néznek, a tetőablakok nagyszerűen javítják a fényviszonyokat az otthonában, még akkor is, ha sűrű kertje van, vagy városi területen él. Ha azonban otthona alacsonyabb, mint a környező fák vagy épületek, jó lehet megfontolni a tetőablak elhelyezését, hogy elkerülje ezeket az akadályokat.

Míg a déli fekvésű ablakok normál körülmények között előnyösebbek lehetnek, ha a keleti, nyugati vagy északi fekvésű ablakot nem takarják el fák vagy épületek, akkor ez lehet a jobb választás!

TÖBB ABLAK HASZNÁLATA

A fény maximalizálása érdekében a legjobb megközelítés a több, kisebb tetőablak használata. Ez javítja a fény eloszlását a helyiségben.

Egyetlen nagy tetőablak például a szoba 46%-át világíthatja be a napfény. Két tetőablak, amelyek teljes felülete megegyezik az egyetlen ablakéval, körülbelül 48%-ot világítana meg. Négy tetőablak, amelyek együttes teljes felülete megegyezik, de egyenletesebben oszlanak el, a nappali fény a szoba körülbelül 65%-át világítaná meg!

A tetőablakok elhelyezése tehát nagyon fontos, ha több ablakot használ, segíthet maximalizálni a fényt a térben. Próbálja meg úgy elhelyezni a tetőablakokat vagy a tetőkibúvókat, hogy jó távolságra legyenek egymástól, és fontolja meg, hogy a szoba ellentétes oldalaira helyezze őket, hogy a napfényt a nap különböző időszakaiban a lehető legjobban kihasználhassa.

A jó szellőzés érdekében történő elhelyezés

Bármilyen nyitható tetőablak vagy tetőkibúvó segít a légáramlás javításában, így ez nem feltétlenül olyan fontos, mint a fény maximalizálása.

Vannak azonban olyan módszerek, amelyekkel jobb szellőzést érhetünk el, ami különösen hasznos lehet a melegebb napokon, amikor egy kis plusz légáramlásra vágyik az ember!

By positioning the skylights or roof windows on opposite sides of the room (or on diagonal walls), you can encourage air to circulate when both windows are open – moving in through one window and out thr

Ha a tetőablakokat vagy tetőkibúvókat a szoba ellentétes oldalain (vagy átlós falakon) helyezi el, akkor mindkét ablak nyitva tartásakor a levegő keringését ösztönözheti – az egyik ablakon keresztül befelé, a másikon kifelé áramlik.

Hasonlót érhet el, ha az ablakot egy kinyitható ajtóval szemben helyezi el. (Ügyeljen arra, hogy ne támasszon ki tűzvédelmi ajtókat!)

A bútorokat számításba véve

A tetőablak elhelyezésénél az utolsó szempont a bútorzat. Bár a bútorokat mozgathatja, fontos megjegyezni, hogy a tartós napfényhatás kifehérítheti a puha bútorok, szőnyegek, festmények és a fa színét.

Lehet, hogy ez nem szerepel a prioritások között, amikor egy új tetőablak elhelyezéséről van szó, de hasznos szempont lehet, hogy szem előtt tartsa.

Ha új tetőkibúvót (nem lakott helyiségekbe) vagy tetőablakot (lakott helyiségekbe) keres, tekintse meg a Dakea kínálatát

kapcsolódó cikkek

Egyéb

SZÚNYOGMENTES KIKAPCSOLÓDÁS TETŐABLAKOKKAL? LEHETSÉGES! FEDEZZE FEL A MEGOLDÁST!

A Dakea szúnyogháló, rövidített nevén a Dakea Zia egy mozgatható, akár 180 fokkal elfordítva is felszerelhe... Olvass tovább

Egyéb

Tippek a Tetőkibúvók és a Tetőablakok Elhelyezésére

A tetőkibúvók és tetőablakok nagyszerű módja lehetnek annak, hogy fényt vigyenek be otthonába, de a tetőabl... Olvass tovább

Egyéb

A KÜLSŐ ZAJ KIZÁRÁSÁNAK MÓDJAI

Egy nyugodt és csendes légkör létrehozása kihívás lehet minden lakástulajdonosnak vagy építőnek is. Ha zajo... Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.