Hírek

Új rekord az építőanyagok árában

Az elmúlt hónapokban ritkán látott áremelkedés volt tapasztalható az építőipari anyagok terén. Ez a drágulás nemcsak a Magyarországon forgalmazott termékeket érinti, hanem globális szinten megfigyelhető ez a jelenség. De nézzük mivel kell számolniuk azoknak, akik most szeretnének építkezni vagy felújítani.

Amikor a kereslet nem találkozik a kínálattal

A drágulás egyik fő motorja a kereslet és a kínálat közötti szélsőséges eltérés. A koronavírus miatt a kohók, a malmok és az alapanyag gyárak is leálltak, ami jelentősen visszavetette a termelést. Ha mindez nem lett volna még elég, a németországi BASF ludwigshafeni gyárában márciusban tűz ütött ki. Ez a gyár szolgálja ki egész Európát hőszigetelési és építőkémiai alapanyagokkal, valamint a tetőépítéshez használt faanyagok kezeléséhez és előállításhoz nélkülözhetetlen kemikáliákat is ők biztosítják. Ennek következtében ezen termékek iránti kereslet kiszolgálatlan maradt Európában. A megnövekedett kereslet és ellátási lánc problémái miatt 93%-os áremelkedés tapasztalható a faanyagok és épületfák terén is.

materiały budowlane wzrost cen

Az amerikai piacon is hasonló drágulás figyelhető meg a faipari termékek kapcsán. Észak-Amerikában az erdei fenyőszú károsítja az erdőket. Eddig már 15 évre elegendő rönkkészletet pusztítottak el a bogarak, ami 9 millió családi ház építéséhez lett volna elegendő.

Komoly készletek hiányában globális alapanyaghiány alakult ki az egész szakágban, így ne csodálkozzunk, ha adott esetben hónapokat kell várni egy-egy termékre. Mindeközben a lakosság éhsége csak fokozódott az építőipari termékek iránt. A járvány sokmillió embert kényszerített karanténba. Az unalom és a tehetetlenség legjobb ellenszere a felújítás, amit az is elősegített, hogy az építőipari-kereskedések a lezárások ideje alatt is nyitva voltak. Ráadásul a lezárások miatt az üdülések, nyaralások is befuccsoltak, így az arra félretett pénzt is a lakások felújítására költötték az emberek.

Magyarországon mindezt még tetőzte az otthonteremtési támogatások bevezetése, ami csak tovább növelte a lakosság építési és felújítási kedvét és ezzel együtt az építőipari termékek iránti keresletet. Csökkentették a kamatlábat (3% alá, ami rekordnak számít), ami növelte az alapanyagok iránti igényt, ami végül az árak további növekedéséhez vezetett.

Szerencsére vannak olyan gyártók, mint például a DAKEA, aki képes volt megfelelően kezelni a piacot érintő problémákat, így továbbra is az év eleji árakon, a korábban megszokott szállítási határidőkkel képes kiszolgálni a megrendelőit.

Egy konténerfiaskó ára, amit Európa fizet meg

A korlátozások miatt nehézkessé vált a nemzetközi szállítás is, amit az ázsiai konténerhiány csak tovább fokozott. Korábban hajóstársaságok birtokában voltak a konténerek, de 2016 óta új gyakorlatot vezettek be. Konténerlízing cégek felvásárolták Kínában a konténereket, amiket felhasználtak arra, hogy a megrendelők árukészletét elszállítsák a célországba, ahol újra eladták a kiürült konténereket, így azok nem kerültek vissza Ázsiába. Az ázsiai piacon konténerhiány lépett fel. Hogy orvosolják a problémát, a konténereket jelentős felárral vásárolják össze és üresen szállítják vissza Kínába. Ennek köszönhetően négyszeresére emelkedett a tengeri fuvarozás költsége (a COVID-ot megelőző időszakban még 2.500$ volt egy fuvar költsége a Távol-Keletről Magyarországra, ma ez 10.000$ is lehet), ami az import építőanyagokat és alapanyagokat is megdrágította.

dekarz okna dachowe 2

Szerepcsere: Kína, mint felvásárló

Kína korábban a legnagyobb beszállítók közé tartozott, azonban a gyárak bezárásával arra kényszerült, hogy külföldi piacról elégítse ki az alapanyagigényét. Így nem elég, hogy csökkent a távol-keleti termékek mennyisége az Európai Unióban, de már Kína is az európai piacról szeretné az alapanyagkészleteit feltölteni. A felvásárlói piac bővülése viszont már meghaladja az EU kapacitását, és az amúgy is hatalmas alapanyaghiány csak tovább nő ezáltal.

planowanie okna dachowego

Tényleg egy évet kell várni egy jó szakemberre?

A szakemberhiány már évek óta komoly kihívást jelent, de most az építési és felújítási hajlandóság növekedése még kilátástalanabb helyzetet teremtett. Sok szakember már a jövő évre veszi fel a rendeléseket, mert olyan sok megbízást kapnak. A kereslet növekedése természetesen a szakemberek bérére is felhajtóerővel hatott. Így, aki most szeretne bármilyen házkörüli munkába kezdeni, annak jó mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

montaż okna dachowego

Érdemes tovább halogatni a munkálatok elkezdését?

Eddig a fémtermékek ára átlagosan 20-30%-kal, a faanyag ára 93%-kal, a hőszigetelőé 55%-kal, a betoné pedig 16%-kal emelkedett. Az alapanyagok árnövekedése maga után vonja, hogy a belőlük készült termékek ára is jelentősen megnő. A faanyag drágulás például feltolja a nyílászárók árait is.

Convert a loft header image

Sokan megrettentek a hirtelen és drasztikus áremelkedéstől, a szállítási határidők eltolódásától és egyelőre várakozó álláspontra helyezkedtek. Szakemberek szerint nem várható az árak csökkenése mostanában, így aki tovább halogatja a szükséges termékek beszerzését és a szakemberek lefoglalását, az csak arra számíthat, hogy még több időt kell várnia a munkálatok megkezdéséig.

Ha tetőtéri ablakra van szüksége ne várjon tovább, szerezze be most! A DAKEA változatlan árakkal és minőséggel kínálja termékeit, amikre 20 év garanciát vállal. Ha érdeklik a tetőtéri ablakok kattintson ide és tekintse meg termékeinket!

kapcsolódó cikkek

Hírek

Otthonfelújítási program 2021

A tetőtéri ablakok cseréjével kapcsolatos építőanyagok és kapcsolódó segédanyagok (pl.: szigetelés, beépítő... Olvass tovább

Hírek

DAKEA és Somfy – partneri kapcsolat az intelligens és kényelmes életérzés megteremtéséért

A DAKEA és a Somfy együttműködése lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozza ki intelligens otthonából Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.