Termékek

TETŐBEVILÁGÍTÓ CSERÉJE

Ha a tetőkibúvó elöregedett vagy szivárog, lehet, hogy itt az ideje a cserének! Olvassa el útmutatónkat a tetőbevilágítók cseréjéről, valamint tippeket arra vonatkozóan, hogy mikor van szükség a cserére, és hogyan válasszon újat.

Szeretné a terméklehetőségeket megtekinteni? Fedezze fel a tetőbevilágítók (nem lakott helyiségekhez ajánlott) és tetőablakok (lakott helyiségekhez ajánlott) kínálatát..

MIKOR KELL KICSERÉLNI A TETŐABLAKOMAT?

A tetőkibúvó kb. 10-15 év után cserére szorul. A cserére utaló jelek közé tartozik a szivárgás, a páralecsapódás, az üvegen lévő repedések vagy az elszíneződés.

A tetőbevilágítójának cseréjére van szükség, ha:

 • Szivárog
 • Kondenzációt észlel
 • Vizesedés van a tetőablak körül
 • Elszíneződés látszik az üvegen
 • 10 évnél régebbi
 • Kicserélik az egész tetőt
 • Ha a tetőablak üvege megsérült, mielőbb ki kell cserélni vagy meg kell javítani, mivel eltörhet, és veszélyt jelenthet a helyiséget használó emberekre.

A Dakea tetőbevilágítókra 5 év, a tetőablakokra pedig 20 év garanciát vállalunk. A tetőablakok lakott helyiségekbe, például tetőtéri hálószobákba, fürdőszobákba vagy lakóterekbe valók. Míg a tetőkibúvók a nem lakott helyiségekbe, például garázsokba vagy tároló padlásokba valók.

KI KELL CSERÉLNI A TETŐKIBÚVÓKAT TETŐFELÚJÍTÁSKOR?

A tetőablakot a tetőfedéskor ki kell cserélni, ha a tetőablak régi vagy sérült. Ha a közeljövőben valószínűleg szükség lesz a cseréjére, pénzt takaríthat meg, ha a tetőcserével egy időben végzi el a cserét.

Egy tetőfedő narancssárga biztonsági dzsekiben ellenőrzi egy újonnan beépített ablak forgáspontját.

A roofer in a orange safety jacket checks the pivot of a newly installed window

 

CSERE TETŐABLAK KIVÁLASZTÁSA

A tetőablak cseréjének kiválasztásakor először azt kell mérlegelnie, hogy tetőtéri ablak vagy tetőkibúvó felel meg jobban az Ön igényeinek.

Ha ablakot keres egy lakott helyiségbe, akkor tetőtéri ablakot válasszon.

A tetőbevilágítók ideálisak arra, hogy fényt és szellőzést biztosítsanak a nem lakott helyiségekben, például a padlástérben és a garázsban, de nem rendelkeznek a lakott helyiségekben szükséges szigetelő tulajdonságokkal.

A tetőablakokat viszont úgy tervezték, hogy segítsenek fényt, szellőzést és szigetelést biztosítani a lakóhelyként használt helyiségekben.

A tetőkibúvók vagy tetőablak kiválasztásakor vegye figyelembe, hogy az alábbiak közül melyek a fontosak:

 • Szigetelő tulajdonságok
 • Zajcsökkentő tulajdonságok
 • Fa vagy PVC keret (a PVC jobban megfelel azokba a helyiségekbe, ahol magasabb a páratartalom, mint például a fürdőszobákba).
 • Méret
 • Tető szöge – lapos vagy ferde tető
 • Költségek

Ha azt szeretné, hogy a tetőablak hang- és hőszigetelő legyen, akkor valószínűleg drágább lesz az anyagköltség. A költségvetésétől függően érdemes megbeszélni a szakemberrel, hogy melyik tetőkibúvó vagy tetőablak felel meg leginkább az Ön prioritásainak.

MENNYIBE KERÜL EGY MEGLÉVŐ TETŐABLAK CSERÉJE?

A meglévő tetőkibúvó cseréjének átlagos költsége nagyjából 100.000 forint. Maga a tetőbevilágító mérettől függően 34-74.000 forintba kerül (a tetőtéri ablak ennél többe), plusz ehhez hozzáadódnak az egyéb anyagköltségek és a munka díja.

Ez azonban nagyban függhet attól, hogy a tetőt is kicseréli-e. Ha a tetőt és a tetőablakot egyszerre cseréli ki, a tetőablak cseréjének költsége valószínűleg kevesebb lesz, mintha a két dolgot külön-külön végezné el.

Tekintse meg a Dakea tetőkibúvók árait méret szerint.

HOGYAN KELL KICSERÉLNI EGY TETŐKIBÚVÓT?

Ha lakástulajdonosként szeretné kicserélni a tetőbevilágítót vagy akár egy tetőablakot, beszéljen egy profi tetőfedő vállalkozóval vagy ablakbeépítővel, tetőfedővel. Az ő segítségükkel biztosítja, hogy az ablakot helyesen szereljék be, és megakadályozza a szivárgást. Ha profi, olvassa el az alábbi lépésről lépésre bemutatott útmutatónkat, hogy lássa a mi ajánlásunkat.

KI TUDJA CSERÉLNI A TETŐKIBÚVÓT SAJÁT MAGA?

Azt ajánljuk, hogy ne cserélje ki saját maga a tetőablakot, hacsak nem rendelkezik jelentős tetőfedési tapasztalattal. Könnyen el lehet rontani, ami szivárgáshoz és az otthona esetleges károsodásához vezethet.

Ezek az iránymutatások a Dakea tetőkibúvók beszerelésében nyújthatnak esetleges segítséget. Ha más tetőablakot épít be, a lépések szintén alkalmazhatóak lehetnek, de javasoljuk, hogy leginkább konzultáljon a gyártóval. Ha tetőablakot cserél, a tetőablak beépítéséről szóló útmutatónk hasznosabb lehet!

1. TÁVOLÍTSA EL A RÉGI TETŐKIBÚVÓT

A régi tetőablak eltávolításának pontos módja attól függ, hogy tetőcserére is sor kerül-e. Használja az alábbiakat útmutatásként, de előfordulhat, hogy más tetőmunkák függvényében módosítani kell.

 • Távolítsa el a cserepeket az ablak körül. Ez valószínűleg egy meglehetősen nagy terület lesz, hogy teljesen feltárja a burkolókeretet és az esetleges fóliaburkolatokat.
 • Távolítsa el a burkolókeretet is, hogy a tetőablak láthatóvá váljon. A tetőablakot a helyén tartó konzoloknak szabaddá kell válniuk.
 • Az ablakot ezután el kell tudni távolítani. Ehhez szükség lehet egy feszítővas vagy hasonló szerszám használatára, hogy az ablakot könnyebben ki lehessen emelni.
 • Biztonságosan távolítsa el a tetőablakot a területről. Vigyázzon, nehogy leejtse vagy megsértse az üveget, mivel ez veszélyes lehet, megsérülhet.

2. VÁLASSZA KI AZ ÚJ TETŐKIBÚVÓ NYITÓSZERKEZETÉNEK OLDALÁT

 • A tetőkibúvó nyitási oldalának megváltoztatásához nyissa ki az ablakot, és csavarja ki a nyílászárót rögzítő rögzítőket.
A skylight window with the screws on the right being removed

 

 • Ezután 180 fokkal elfordíthatja a szárnyat, és újra rögzítheti az ellenkező oldalra.

Ügyeljen arra, hogy minden rögzítőelemet visszacsavarozzon az új helyére, majd zárja be biztonságosan az ablakot.

Két csavar, narancssárgával kiemelve, a tetőablak tetején lévő rögzítőelembe való becsavarás közben.

Two screws, highlighted in orange, being unscrewed into the fixture on the top of the skylight

3. A TETŐKIBÚVÓ BEHELYEZÉSE ÉS RÖGZÍTÉSE

 • Igazítsa a tetőbevilágító középpontját a lyuk közepéhez, amelybe az ablakot behelyezik, mindkét oldalhoz igazítva (hossz-, és magassági oldalon). Ez biztosítja a korrekt kivitelezést.
 • Szögezze a tetőbevilágítót a helyére, ügyelve, hogy a szög helye ne okozzon később beázási gondot.

4. A TETŐCSEREPEKEN LÉVŐ HÉZAGOK KITÖLTÉSE

Gondoskodjon arról, hogy az összes tetőcserepet kicseréljék. Szükség szerint vágja a megfelelő méretűre a cserepeket.

Kiváló minőségű tetőkibúvót vagy tetőablakot keres? Kérjen árajánlatot a Dakeától.

kapcsolódó cikkek

Lakástulajdonosok

How to open skylight windows

This is primarily a guide on how to open skylight windows from Dakea. If you’re looking for information on ... Olvass tovább

Burkolókeretek roofers replacing a roof

What is Skylight Flashing?

Skylight flashings are designed to provide the weatherproofing junction between the roof window or skylight... Olvass tovább

Tetőablakok two open roof windows

Roof Window Types

Learn the different types of roof window with this guide. Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.