Hírek

Otthonfelújítási program 2021

Tetőablakcsere akár féláron?!

A komfortos és energia hatékony otthon kialakításánál fontos az ingatlan adottságaihoz és a lakók igényeihez illeszkedő tetőablakok kiválasztása és beépítése. Így alakítható ki egy olyan élettér, ahol biztosítva van a megfelelő mennyiségű természetes fény és friss levegő is az emberek számára. Ehhez viszont mára számtalan otthonban szükségessé vált a régi sérült vagy már nem energia hatékony tetőablakok cseréje. A tetőtéri ablakok cseréjével kapcsolatos építőanyagok és kapcsolódó segédanyagok (pl.: szigetelés, beépítő keret) és a munkadíj is elszámolható a 2021-ben startolt állami támogatás segítségével.  Az alábbiakban összeszedtük az olvasók számára a legfontosabb információkat a témában, hogy könnyebb legyen eligazodni az állami támogatással kapcsolatban.

Otthonfelújítási program 2021

Az otthonfelújítási program keretein belül számos felújítási folyamatra igényelhető 50%-os állami támogatás, maximum 3 millió forint értékben. A támogatást olyan családok vehetik igénybe, akik legalább egy gyermeket nevelnek, minimum 1 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkeznek és mentesek a köztartozásoktól.

Mennyi az igényelhető összeg pontosan?

 • a támogatás maximum 3 millió forint lehet, azonban ez csak a teljes felújítási költség 50%-ig adható meg
 • a programban kiadható támogatás intenzitása 6m Ft-ig elérheti az 50-50% -ot mind az anyagköltségre, mind a kivitelezési díjra
 • a lakásfelújítás utófinanszírozásos, tehát a felújítást önerőből kell elvégezni, majd utólag lehet rá megigényelni az Államkincstárnál a támogatást

Otthonfelújítási program igénybevétel egyéb feltételei:

 • legalább egy gyermeket nevelő családok jogosultak rá
 • gyermeknek minősül a 12 hetesnél idősebb magzat
 • a 25 év alatti, otthon élő gyermek
 • a 25 év feletti, munkaképességében korlátolt, fogyatékkal élő gyermek, aki után a szülő jogosult a GYOD-ra
 • házaspárok, élettársak, egyszülős családok
 • elvált szülők esetén ha a gyermeket megosztással nevelik, akkor a támogatás is osztható
 • elvált szülők esetében, ha az egyik szülő kizárólagos felügyeleti joggal neveli a gyermeket, akkor egyedül, megosztás nélkül, egyedül jogosult a támogatásra

Az igénylés további feltételei:

 • legalább egy éves társadalombiztosítási jogviszony, maximum 30 napos megszakítással az elmúlt egy évben
 • tb jogviszonynak számít a külföldi jogviszony, a felsőoktatási jogviszony és a diplomás GYED is
 • köztartozástól való mentesség, de a KRH lista nem kizáró tényező
 • büntetlen előélet
 • magyar állampolgárság
 • egy család csak egy alkalommal veheti igénybe a támogatást
 • a támogatás vissza nem térítendő
 • a támogatás által felújított ingatlan értékesíthető, de következő ingatlanra nem vehető igénybe újra
 • ha valaki olyan ingatlant vásárol, melyre fel lett használva korábban egy támogatás, az nem zárja ki, hogy az új tulajdonos is igénybe vegye azt
 • fontos kitétel, hogy csak 2021 január 1. utáni számlák használhatók fel a támogatáshoz!

Mire használható fel a támogatás?

Az otthonfelújítás program keretein belül szinte minden kül- és beltéri felújítást el lehet végezni, mely javítja az életminőséget és a biztonságot. A felújítási folyamatok közül támogatható például konyha, fürdő, fűtésrendszer felújítása, cseréje, korszerűsítése, kazán vagy bojler beszerzése, közműbekötés, külső-belső szigetelés, galéria, belső lépcső kialakítása, tetőcsere vagy felújítás, napelemes rendszer kiépítése, garázs felújítása, festés-mázolás, asztalos munkák.

Repairing a leaking window

A támogatás igénylésének menete

A támogatás utófinanszírozással történik, tehát a felújítást véghez kell vinni, majd utólag lehetséges a felújítási költség 50%-nak megtérítése, mint támogatás. Fontos kitétel, hogy a támogatás fele fordítható anyagköltségre és a másik fele munkadíjra, vagyis kivitelezésre kell, hogy kifizetésre kerüljön. A munkálatok során össze kell gyűjteni minden számlát, szerződést, mind a munkadíjról, mind pedig a megvásárolt anyagokról. Az igénylés teljes menete lebonyolítható elektronikus úton.

Hogyan oszlik meg az anyagköltségre és a munkadíjra igénybe vehető összeg?

Az otthonfelújítási támogatás pontosan fele-fele arányban vehető igénybe munkadíjra és anyagköltségre. Ön akkor jár a legjobban, ha összesen 6 millió forintért újít fel úgy, hogy a munkadíj és az anyagköltség összege sem kisebb másfél-másfél millió forintnál. Az alábbiakban mutatunk pár példát. Forrás: Magyar Államkincstár

6.000.000,- Ft – Felújítás teljes költsége
4.500.000,- Ft – Anyagköltség
1.500.000,- Ft – Munkadíj
3.000.000,- Ft – Kifizethető támogatás

Tekintettel arra, hogy a támogatás összegében az anyagköltség és a munkadíj arányának 50-50 %-nak kell lennie, ami 1.500.000 -.1.500.000 Ft-tal teljesül, jár a maximális összeg.

5.000.000,- Ft – Felújítás teljes költsége
4.000.000,- Ft – Anyagköltség
1.000.000,- Ft – Munkadíj
2.000.000,- Ft – Kifizethető támogatás

A maximális támogatási összeg 2.500.000,- Ft lenne, de mivel a munkadíj csak 1.000.000,- Ft-ot tesz ki, az 50-50 %-os szabály akkor érvényesül, ha az anyagköltségből is csak 1.000.000,- Ft-ot veszünk figyelembe.

1.000.000,- Ft – Felújítás teljes költsége
1.000.000,- Ft – Anyagköltség
0,- Ft – Munkadíj
0,- Ft – Kifizethető támogatás

A kifizethető támogatás 500.000,- Ft lenne, ha legalább 250.000,- Ft lett volna a munkadíj, de mivel a munkadíj 0, az 50-50 %-os szabály semmiképpen nem érvényesülhet, így támogatás nem fizethető ki.

Az 50%-os Otthonfelújítási Támogatás kapcsolatban érdemes tanulmányozni az alábbi oldalakat, melyek teljeskörű információval szolgálnak jogosultságot, megfelelési követelményt, határidőket, illetve a felhasználás ellenőrzését illetően:

Információk és a szükséges nyomtatványok a MÁK részéről: bővebben
Közlöny a módosításról 287. szám (2020.12.22. 10478-10482): bővebben
Közlöny az eredeti kiírásról 259. szám (2020.11.25 8286): bővebben
Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft. információi: bővebben

kapcsolódó cikkek

Hírek ceny okien dachowych

Új rekord az építőanyagok árában

Az elmúlt hónapokban ritkán látott áremelkedés volt tapasztalható az építőipari anyagok terén. Ez a drágulá... Olvass tovább

Hírek

DAKEA és Somfy – partneri kapcsolat az intelligens és kényelmes életérzés megteremtéséért

A DAKEA és a Somfy együttműködése lehetővé teszi, hogy a legtöbbet hozza ki intelligens otthonából Olvass tovább

Csatlakozz a hírlevelünkhöz!

Ács, beépítő, építész, kivitelező vagy alvállalkozó vagy? Iratkozz fel hírlevelünkre még ma, így mindig az elsők között leszel akik értesülnek a termékeinket érintő újdonságokról, akciókról, vállalati hírekről.

Minden egyéb esetben kérjük töltsd ki a weboldalon található kapcsolatfelvevő űrlapunkat.